
2009 Yılında Sigortalı Olanlar İçin Emeklilik Koşulları ve Çalışma Hakkı
Hürriyet Yazarı Noyan Doğan, 2009 yılında sigortalı olarak çalışmaya başlayan bir vatandaşın emeklilik koşulları ve emeklilik sonrası çalışma hakkı hakkında açıklamalarda bulundu. Uzmanlar, 2008 sonrası sigorta girişi olanlar için, emeklilik sonrası maaş alırken aynı zamanda çalışmanın mümkün olmayacağını belirtti.
Emeklilik Yaşı ve Prim Gün Sayısı
Turan T. adlı okur, 1987 doğumlu olup 2009 yılında sigortalı olarak çalışmaya başlamış ve aynı işyerinde çalışmaya devam etmektedir. Emeklilik yaşı ve koşulları hakkında merak ettiği soruyu, Hürriyet'in köşe yazarı Noyan Doğan’a yöneltti. Doğan, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigorta girişi yapan çalışanların, emeklilik için daha zor koşullara tabi olduklarını vurguladı.
Doğan’a göre, Turan T.’nin emekli olabilmesi için 60 yaşını doldurması ve 7200 prim günü şartını yerine getirmesi gerekiyor. Bu durumda, 1987 doğumlu Turan T., yaklaşık 38 yıl sonra 2047 yılında emekli olabilecektir.
2008 Sonrası Sigortalılar İçin Emeklilik Koşulları Ağırlaşıyor
2008 yılındaki yasal değişiklikle birlikte, emeklilik yaşının arttığını ve prim gün sayısının da 7200 güne çıkarıldığını belirten Doğan, 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olan çalışanlar için emeklilik koşullarının eskisine göre daha zor hale geldiğini ifade etti.
Emeklilik Sonrası Çalışma Hakkı Kısıtlanıyor
2008 öncesi sigortalı olan vatandaşlar, emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışmaya devam edebiliyordu. Ancak 2008 sonrası sigortalı olanlar için bu durum değişiyor. Yeni düzenlemeye göre, 2008 ve sonrasında sigortalı olanlar, emekli olduktan sonra sadece emekli maaşlarını alabilecekler veya sadece çalışarak maaş alabilecekler. Bu grup için hem emekli maaşı hem de çalıştıkları yerden maaş alabilme dönemi sona erdi.
Doğan, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin emekli maaşlarının kesileceğini de vurguladı.