Anasayfa
  • Asayiş
  • Türkiye
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Magazin
  • Eğitim
  • Spor
  • Tarım
  • Tarifler Sağlık İhaleler Bilim Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
12:26
PSG - Arsenal maçı ne zaman saat kaçta, hangi kanalda? Şampiyonlar Ligi'nde Final heyecanı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Türkiye
  3. Türkiye, uluslararası yatırımcıya "Singapur Sözleşmesi" ile güven veriyor
Türkiye
Yayınlanma: 01 Temmuz 2021 - 11:30

Türkiye, uluslararası yatırımcıya "Singapur Sözleşmesi" ile güven veriyor

- Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Umut İlhan Durmuşoğlu: - "Singapur Sözleşmesi ile bir arabuluculuk anlaşması aynen bir mahkeme kararı gibi icra edilebilir hale geliyor. Bu da arabuluculukla alakalı güvenilirliği artırıyor" - "Bizim taraf olmamız, büyük ticaretçilere ve esnafa, gelip yatırım yapacak uluslararası yatırımcıya, 'İstersen arabuluculuk, tahkim, yargı gibi bütün imkanları sunuyoruz. Bir korkumuz yok.' diyoruz"

Türkiye
01 Temmuz 2021 - 11:30
4 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye, uluslararası yatırımcıya
Reklam
ERGÜN HAKTANIYAN - Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Umut İlhan Durmuşoğlu, "Singapur Sözleşmesi" olarak da bilinen "Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu"nun, Türkiye'ye gelecek yatırımcıya güven verdiğini bildirdi.

Singapur'da 7 Ağustos 2019'da 46 ülke tarafından imzalanan Singapur Sözleşmesi'nin onaylanması, arabuluculuk alanındaki gelişmelerde Türkiye'ye uluslararası bir boyut kazandırdı.

Ticari uyuşmazlıkların hızlı, dostane şekilde çözülmesine ve uluslararası ticaretin gelişmesine olanak tanıyan konvansiyon, ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk kapsamında imzalanan sulh anlaşmalarının, taraf ülkelerde onaylayan bir mahkeme veya hakem kararına gerek kalmaksızın icrasını mümkün kılıyor.

Anlaşma, Türkiye'yi iş dünyasında hukuki güvenliği güçlendirilmiş ve yabancı yatırımcılar için cazip bir ülke haline getirirken, yerli yatırımcıların da diğer taraf ülkelerde güvence altında yatırım yapmasına olanak sağlıyor.

Kayseri Ticaret Odası tarafından düzenlenen Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Ruhsatname Teslim Töreni'ne katılan Arabuluculuk Daire Başkanı Umut İlhan Durmuşoğlu, AA muhabirine, arabuluculuk ve tahkim imkanlarının Türkiye'nin yatırım cazibesini artıran unsurlar olduğunu söyledi.

Singapur Sözleşmesi'nin önemli bir anlaşma olduğunu belirten Durmuşoğlu, Türkiye'nin 2019 yılında Birleşmiş Milletler Ticaret Hukuk Komisyonu'nda bu sözleşmeyi Singapur'da imzaladığını belirtti.

Durmuşoğlu, Adalet Bakanlığının, bu anlaşmada bir değişiklik konuşuluyorsa Türkiye'nin kendi kurumlarını bu değişikliklere hazır hale getirmeye ve bilgilendirmeye çalıştığını ifade etti.

Bu anlaşmayla yargı sisteminde bir yük azalışının da sağlandığına işaret eden Durmuşoğlu, şunları söyledi:

"Singapur Sözleşmesi, en basit haliyle uluslararası bir arabuluculuk sözleşmesinin o arabuluculuk sözleşmesine tabi olan ülkelerde hüküm ifade etmesi. Aslında genelde alternatif çözüm uyuşmazlık yöntemlerinde insanlar rızayla borçlarını kabul ettikleri için borçlarını ödüyorlar. O anlaşmanın sonucunu yerine getiriyorlar. Bu bir mahkeme kararı mı? değil. Nasıl bir risk var, oradaki anlaşmanın içeriğinin yerine getirilmemesi. Borcunu kabul eden, parayı ödeyeceğim diyen tarafın bir bağlayıcılığı olmayabiliyor ama Singapur Sözleşmesi ile bir arabuluculuk anlaşması aynen bir mahkeme kararı gibi icra edilebilir hale geliyor. Bu da arabuluculukla alakalı güvenilirliği artırıyor. Bizim taraf olmamız, büyük ticaretçilere ve esnafa, gelip yatırım yapacak uluslararası yatırımcıya, 'İstersen arabuluculuk, tahkim, yargı gibi bütün imkanları sunuyoruz. Bir korkumuz yok.' diyoruz. Biz bu anlaşmayı çekince koymadan imzaladık. Bunun sonuçlarını da göreceğiz. Yatırımcının buraya gelmesinde tercih sağlayıp güvence verecektir."

- Arabuluculuğun sosyal boyutu önemli hale geliyor

Türkiye'de arabuluculuğun 2013 yılında başlayan bir serüveni olduğunu dile getiren Durmuşoğlu, uyuşmazlıkların büyük bir bölümünün başarılı bir şekilde çözüme kavuşturulduğunu belirtti.

"Hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk önemli hale geldi." diyen Durmuşoğlu, bu durumun sosyal boyutunun da önemli olduğunu ifade etti.

Durmuşoğlu, arabuluculuğun sadece hukuki uyuşmazlıklarda değil, insanların bilinçlenmesi ve bir dönüşüm geçirmesi için de önemli olduğunu vurguladı.

İki vatandaş arasındaki uyuşmazlıkta son çarenin yargı olması gerektiğini belirten Durmuşoğlu, şunları kaydetti:

"Örneğin, kiracınızı evden tahliye ettirmek istediniz, evden çıkmadı. Bu bir hukuk davası olarak mı kalıyor? En basitinden hakaretleşme ve tehdit oluyor. Daha vahimi öldürmeye kadar gidebiliyor. Demek ki hukuktaki dava çözülse bile sosyal olarak kapanmıyor. O yara devam ediyor. Çalıştığımız yerlerden biliyoruz. Binlerce zeytin ağacı var, bir zeytin ağacı için davalık olanlar var. O insanlar bir zeytin ağacına muhtaç değil. Onu kim toplayacak? Bir zeytin ağacından 5 kişi ölüyor. Demek ki ülkemizin bu işe biraz sosyal olarak da bakması lazım. Bu insanların yeniden dost olmalarını beklemiyoruz ama birbirlerine kafalarında zarar verme düşüncesi sona eriyor mu? Bu bağlamda da Arabuluculuk Daire Başkanlığı olarak biz son dönemde 'Toplumsal arabuluculuk' diye bir proje başlattık. Bunda amaç şu, dava şartı ile halk bilinçlendi. Biz halkın arabuluculuğu özümsemesini istiyoruz. Vatandaş çatışma çözme, iletişim teknikleri, öfke kontrolü, birlikte yaşama kültürü, bu tarz eğitimler alsın istiyoruz. Vatandaş bir uyuşmazlığı olduğunda arabulucu hukukçusuna, dava yoluna götürmesini istemediğini belirtmeli. Orta noktada buluşacak bir ortam oluşmasını talep etmeli."

EDİTÖR
Haber Ant
Haber Ant
Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
MSB: F-16'lar KKTC'ye konuşlandırıldı
MSB: F-16'lar KKTC'ye konuşlandırıldı
Sigara yasağı düzenlemesi genişliyor
Sigara yasağı düzenlemesi genişliyor
Fatih Ürek, hayatını kaybetti
Fatih Ürek, hayatını kaybetti
Türkiye'de doğum oranları alarm veriyor: 2009'dan bu yana sert düşüş
Türkiye'de doğum oranları alarm veriyor: 2009'dan bu yana sert düşüş
Çok Okunan Haberler
Bakan Ersoy'dan Trabzonspor'a Ziraat Türkiye Kupası Tebriği
Bakan Ersoy'dan Trabzonspor'a Ziraat Türkiye Kupası Tebriği
Erdoğan'dan Trabzonspor'a Ziraat Türkiye Kupası Tebriği
Erdoğan'dan Trabzonspor'a Ziraat Türkiye Kupası Tebriği
Ibrahim Murat Gündüz’ün Warrior Ethos Doktrinleri Karakter, Adalet ve Mücadele Felsefesini Büyütüyor
Ibrahim Murat Gündüz’ün Warrior Ethos Doktrinleri Karakter, Adalet...
Gebze Mekan Keşfi Artık Daha Kolay
Gebze Mekan Keşfi Artık Daha Kolay
CHP'de Delegenin İradesine Sahip Çıkma Vurgusu
CHP'de Delegenin İradesine Sahip Çıkma Vurgusu
Son Haberler
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Güçlü Yollarla Türkiye'ye Hız ve Kalkınma Katıyoruz
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Güçlü Yollarla Türkiye'ye Hız ve Kalkınma...
Milletvekili Ünver'den 'Milletin Dediği Olacak' Mesajı
Milletvekili Ünver'den 'Milletin Dediği Olacak' Mesajı
CHP'de Bayramlaşma: Özgür Özel ve Milletin İradesi Vurgusu
CHP'de Bayramlaşma: Özgür Özel ve Milletin İradesi Vurgusu
Karaman'da Ahmet Çiçek Vefat Etti: Cenaze Bilgileri
Karaman'da Ahmet Çiçek Vefat Etti: Cenaze Bilgileri
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden MS Farkındalığı Çağrısı
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden MS Farkındalığı Çağrısı
Konya'da silah imalathanesinde kazayla kendini av tüfeğiyle vuran kişi hayatını kaybetti
Konya'da silah imalathanesinde kazayla kendini av tüfeğiyle vuran kişi hayatını kaybetti

Ana Sayfa
Asayiş
Türkiye
Gündem
Dünya
Ekonomi
Siyaset
Magazin
Eğitim
Spor
Tarım
Tarifler
Sağlık
İhaleler
Bilim Teknoloji
Yaşam
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bilim Teknoloji
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Magazin
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Recipe | Antalya Haber | Uygun Kasko | Trafik Araç Sigortası | Özel Ders | Kopazar |uyap eş zamanlı sorgu hatası çözümü |