Teknolojide Her yaşanan değişim, değişmeyen tek şey değişim şiarında olduğu gibi bir diğerini tetikliyor. İnternet kullanılmaya başladığı andan itibaren birçok yeni kavram da insanların yaşamını tam anlamı ile kolaylaştırmaya başlamış durumdadır. Sanattan bilime, alışverişten ekonomiye kadar son derece geniş bir kapsam elektronik ortamda yürümektedir. İşte bunlardan bir tanesi de GİB denilen kavramdır.
Son yıllarda giderek daha da çok kullanılmaya başlamıştır. Eski adı Gelirler Genel Müdürlüğü olan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeni ismidir. Kısaca GİB adı verilmektedir. Kurum Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan bir kamu kuruluşudur. Aynı zamanda internet ortamında olan bir resmi platformdur.
GİB Ne İşe Yarar?
Artık yeni dünya düzeninde faturalar, irsaliyeler internet ortamında kesilmekte, hatta yapılan yeni yasal düzenlemeler ile E-Fatura gibi bir olguda hem muhasebecilerin hem de tüm kuruluşların gündemine girmiş durumdadır. Dahası insanlar vergi dairesine gitmelerine gerek kalmadan GİB üzerinden kendi şirketlerini kolayca açabilmektedir. Tüm bunlar insanlara büyük bir konfor ve kolaylığı beraberinde getirmektedir. Artık kağıt işleri ortadan kalmış ve tüm muhasebe ile ilgili kavramlar GİB üzerinden yürümekte ve bu bağlamda da insanların yaşamı bir hayli kolaylaşmaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı; e-İrsaliye, e-Fatura, e-Müstahsil Makbuzu e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Bilet tarzında olan tüm elektronik dönüşümlerin online ortamda kullanılmasını sağlanır. Bu platform üzerinden gerek tüzel gerek bireysel kuruluşlar elektronik fatura oluşturabilir, elektronik fatura kesebilir. İlk defa kullanacak olanlar için biraz zor gibi gözükse de kullandıkça alışılan bir ortamdır.
Dijital Vergi Dairesi
Gelir İdaresi Başkanlığının son dönemlerdeki yeni girişimlerinden birisi olan dijital vergi dairesi ile bütün vergi süreçlerini tek bir çatı altında toplamayı hedeflenmektedir. Dilekçeler, Borç Durum Yazıları, tebligatlar gibi sistemler yavaş yavaş dijital vergi dairesine aktarılarak tek bir çatı altında vergi mükelleflerine ve genel olarak bütün halka hizmet vermeye başlamıştır. Dijital vergi dairesi sistemi ilk zamanlarda biraz yadırganmış olsa da sistemin kolaylığı mükelleflerin zamanla alışmasını sağlamıştır.
E-Arşiv Fatura Sistemi
Her ne kadar ücretsiz bir sistem olsa da genel olarak küçük mükellefler tarafından tercih edilen E-Arşiv Fatura sistemi, gelir idaresi başkanlığının mükellefleri daha kolay denetlemek ve incelemek amacıyla yürürlüğe almış olduğu bir sistemdir. Sistemde 6.900 TL altına kağıt fatura düzenlenemediği zamanlarda maliye şifreleri ile giriş yapılarak elektronik olarak faturaların düzenlenebilmektedir.
EDM Bilişim Sistemleri
2010 yıllarından itibaren beri sektörde olan ve bu alanda son derece köklü ve deneyimli bir kuruluş olarak hizmet vermekteyiz. Doğrudan alakalı olarak E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-SMM, E-Bilet gibi dijital dönüşüm sürecinde verdiği son derece geniş bir hizmet alanımız bulunmaktadır. EDM Bilişim Sistemleri başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere tüm Türkiye ölçeğinde değişim ve dönüşümün bir parçası görevimizi sürdürmekteyiz.
Elektronik imza, Elektronik Defter, E-Mühür, Gider Pusulası, E-Kıymetli Maden, E-Döviz benzeri alanlarda da son derece geniş bir alanda müşteri odaklı olarak çözümler sunmaktadır. Tüm işlemlerini firmanın ücretsiz analizini gerçekleştirdikten sonra yapmaktadır. Tüm bunların yanı sıra firmalar GİB kullanırken herhangi bir hata kodu aldıklarında ya herhangi bir sorun yaşadıkları zamanlarda da EDM Bilişim Sistemleri ile ihtiyaç duyduğu an iletişime geçebilirler.