Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin AB'deki yerinin Ankara'nın nerede durduğuyla değil, Brüksel'in gelecekte kendini nerede gördüğüyle ilgili olduğunu belirtti.Erdoğan, Türkiye'nin tam üye olarak yer almadığı bir Avrupa Birliği'nin küresel bir aktör ve çekim merkezi olamayacağını vurguladı. Türkiye'nin sadece ihtiyaç duyulduğunda hatırlanacak bir ülke olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı, bu durumun hiçbir zaman değişmeyeceğini söyledi.
AB'den Yapıcı Tavır Beklentisi
Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin yapıcı tavrının değerini bilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, bu tavrın hor kullanılmaması ve zora sokacak eylem ve söylemlerden kaçınılması gerektiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı, ne Türkiye'nin eski Türkiye olduğunu ne de dünyanın Batılı devletlerin nüfuz alanına sıkışmış bir halde olduğunu hatırlattı.
Erdoğan, günümüzde Avrupa'nın Türkiye'ye duyduğu ihtiyacın, Türkiye'nin Avrupa'ya olan ihtiyacından daha fazla olduğunu ve bu ihtiyacın gelecekte daha da artacağını sözlerine ekledi.