WebP Nedir? WebP Formatı Nasıl Kullanılır?

TAKİP ET

WebP depolama alanından tasarruf edilmesi bunun için kaliteden ödün verilmeksizin görüntülerin boyutunun küçültülmesi amacıyla...

WebP depolama alanından tasarruf edilmesi bunun için kaliteden ödün verilmeksizin görüntülerin boyutunun küçültülmesi amacıyla Google tarafından sağlanan bir dosya formatı olarak tanımlanabilir. WebP görselleri web sayfalarının yüklenme hızının artırılması amacıyla tasarlanmıştır. Bu sayede web geliştiriciler düşük hacimli fakat yüksek kaliteli görüntüler kullanma imkanını elde etmektedir. Sayfa hızı arama motorları nezdinde en önemli SEO kriterlerinden biridir. Atalay Sidar tarafından kurulan ve farklı sektörlerden pek çok müşterisine kaliteli SEO hizmetleri sunan Simur Digital bu alanda gerekli düzenlemeleri yapmakta ve müşterilerine özelleştirilmiş SEO hizmetleri sunmaktadır.

 

WebP Formatını Hangi Tarayıcılar Destekler?

 

WebP formatı ilk olarak 2010 yılında tanıtılmıştır. O zamandan bu yana bu formata ilişkin gelişmeler sürekliliğini korumaktadır. Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Opera ve Safari gibi tarayıcılar WebP formatını desteklemesine karşın Internet Explorer gibi bazı tarayıcılar henüz bu formatı desteklememektedir. Diğer yandan çoğu tarayıcının Çoğu tarayıcının birkaç yıl sonra bu formatı destekleyeceği konusunda öngörüler bulunmaktadır.

 

WebP Dosyası Açma

 

WebP dosyaları Google tarafından geliştirilmiştir. Kullanımı ücretsiz olduğundan bilgisayar üzerinde pek çok uygulama ve yazılımda açılması mümkündür. Ayrıca WebP görseli, bilgisayardaki diğer görüntülerle aynı şekilde kaydedilebilir.  Bunun için diğer formatlarda olduğu üzere görüntüye sağ tıklanır.”Görüntüyü Farklı Kaydet” seçilir.

 

Bu görüntüleri varsayılan olarak açan ImageMagick, GIMP ya da Microsoft Paint gibi grafik yazılımlar kullanılarak WebP dosyaları görüntülenebilir. Ancak Windows Photo Viewer ve Photoshop gibi yazılımlar WebP görüntülerinin açılabilmesi için çeşitli eklentilere gerek duyarlar.

 

WebP Formatının Diğerlerinden Farkı Nedir?

 

Google’ın kendisi tarafından yayınlanan bilgiler doğrultusunda WebP formatının PNG görüntülerinden %26, JPEG formatından ise %25 ila %34 daha küçük olduğu anlaşılmaktadır. Çok fazla görseli olan web siteleri için formatın WebP olarak değiştirilmesi son derece büyük bir etki sağlar. Özellikle cep telefonlarında sayfaların yüklenme hızını önemli ölçüde artıran bir faktör olarak ön plana çıkabilir. Aynı zamanda Google’ın güvenoyu sayesinde WebP’nin web görüntüleri için yeni varsayılan şekle dönüştürülmesinin önü açılmıştır.

 

WebP Görüntü Formatı Nedir?

 

WebP uzantısının JPG ve PNG uzantılı normal görüntüleri kalite kaybı olmadan sıkıştırılması için iki farklı modu bulunur:

 

Kayıplı (Lossy) WebP

Kayıpsız (Lossless) WebP

 

Her iki modda da WebP ile resimlerin boyutunu %10 ila %70 oranında küçültmek mümkündür. Bu da web sitesinin daha hızlı bir şekilde yüklenmesi ve daha az trafik tüketilmesi anlamına gelir.

 

WebP Formatının Avantajları Nelerdir?

 

Web sitelerindeki görseller için WebP formatının seçilmesi gerekip gerekmediğinin kararlaştırılması noktasında çeşitli avantajlar ve dezavantajlar değerlendirilmelidir.

 

WebP Sayfa Yükleme Hızını Artırır

 

WebP formatında görsellerin yer aldığı sayfalar, daha küçük dosya boyutuna sahip olduğundan daha hızlı bir şekilde yüklenir. Sayfa yüklenme hızındaki artış kullanıcı memnuniyetini artıran önemli bir etkendir. Sayfaların yüklenmesi sırasında yaşanan her gecikme kullanıcı memnuniyetini %16 oranında azaltır. Eğer bir sayfanın yüklenme hızı 4 saniyeden fazla olursa ortalama olarak her 4 ziyaretçinin biri web sayfasından ayrılır.

 

WebP Depolama İçin Daha Az Boyut Harcar

 

Gelişmiş WebP sıkıştırması dosyaların daha az depolama alanına ihtiyaç duyduğu anlamına da gelmektedir. Bu durum özellikle çok fazla görsel içren web siteleri açısından önemli bir etkendir ve web barındırma maliyetlerinin azaltılmasını sağlar.

 

WebP Görüntü Şeffaflığını ve Animasyonu Destekler

 

WebP formatı görüntü açısından daha net PNG arka plan görselleri ve hareketli animasyonlu GIF’leri içeren tek görüntü formatı olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda JPEG dosyalarını da sıkıştırabilmektedir.

 

Bununla birlikte WebP formatı tüm tarayıcılar tarafından desteklenmez. Pek çok tarayıcı WebP formatını desteklemekle birlikte Internet Explorer gibi bazı tarayıcılar henüz WebP formatını desteklememektedir. Bu tarayıcının yeni sürümleri yayınlanmayacağından gelecekte de desteklenmemesi mümkündür. Azalan görüntü kalitesi yalnızca WebP formatı için dezavantaj durumu olarak değerlendirilmez. Tüm görüntü sıkıştırma yöntemlerinde görüntü kalitesinin düşmesi doğal bir durumdur. Pek çok insan için bu kalite kaybı önemli olmasa da fotoğraf siteleri gibi daha kaliteli görsellere sahip olmalıdır.

 

Görüntüler WebP Formatına Nasıl Dönüştürülebilir?

 

Bu görüntü formatının web sayfalarında kullanılmasına karar verildiği durumlarda biçimin dönüştürülmesi için birkaç farklı seçenek vardır. Pek çok uygulama bu formatı desteklemekte olup görüntüler kaynak dosyadan aynı şekilde kaydedilebilmektedir. Adobe Photoshop ve Sketch gibi yazılımlar kullanıcılara bu imkânı sağlar. Daha önce görseller tasarlanıp düzenlendiği takdirde ya da görsellerin bu formatı desteklemeyen kaynaklardan alındığı durumlarda biçimlendirme APP’ine gereksinim duyulur.

 

Web ortamında basit bir aramayla bulunabilecek ve görüntü formatını WebP formatına dönüştürmek için kullanılabilecek farklı APP’ler vardır. Bu araçlar sisteme kurulabilen ya da dönüştürme amacıyla yazılımın yüklenmesi gerekmeyen çevrimiçi dönüştürücüler olarak tanımlanabilirler.

 

WebP uzantısı bazı resim düzenleme programlarında veya çevrimiçi kayıt formlarında henüz desteklenmediğinden bazen WebP görüntülerini daha yaygın olarak kullanılan ve basit şekillerde dönüştürmek gerekebilir. Bunun yapılması için farklı yollar denenebilir.