Peyronie Nedir?

TAKİP ET

Tıbbı literatürdeki tanımıyla Peyronie hastalığı, penis şeklinin bozulması olarak tanımlanabilir.

Tıbbı literatürdeki tanımıyla Peyronie hastalığı, penis şeklinin bozulması olarak tanımlanabilir. Çoğunlukla penisin sırt bölümü olarak tanımlanan kısımda ortaya çıkan bu eğrilik, görsel bozukluğun dışında farklı sorunlara da neden olabilir.

Günümüzde geliştirilen farklı teknikler sayesinde penis eğriliği tedavisi oldukça etkili şekilde yapılabilmektedir.

Peyronie Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Penis eğriliği veya Peyronie hastalığı; erkeklerde gözlemlenen ve penisin sırt kısmındaki dokuların anormal biçimde eğilmesi sonucunda ortaya çıkan bir cinsel sağlık sorunudur. Peyronie, penisin sırt bölümündeki dokunun gelişim niteliklerine göre farklı yönlere doğru eğriliğe sebebiyet verebilir.

Bununla birlikte penis eğriliğinin neden olduğu en önemli sorun ise cinsel birliktelik esnasında yaşanan olumsuzluklardır. Cinsel birliktelik esnasında penis, sertliğini koruyamayabilir sertleşme sorunu ortaya çıkabilir ya da birleşme esnasında çeşitli zorluklar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla penis eğriliği, kişinin yaşam standartlarını önemli ölçüde etkileyebilme potansiyeline sahip bir sağlık sorunudur.

Peyronie Neden Olur?

Penis eğriliği, çoğunlukla bir travma sonucunda ortaya çıkar. Bununla birlikte söz konusu tespit, tam anlamıyla kanıtlanabilmiş değildir. Çünkü penis eğriliği üzerine yapılan çalışmalar, hastalığın tam olarak neden ortaya çıktığını tespit etmek için yeterli görülmemiştir.

Buna karşın penisin travmaya uğraması nedeniyle Peyronie hastalığının geliştiği düşüncesi, tıbbi literatür içerisinde önemli ölçüde karşılık bulmuştur. Söz konusu travmalar penisin ereksiyon halindeyken darbe alması ya da bükülmesi şeklindedir. Ayrıca penisteki eğriliğin, yaşlılığa bağlı olarak arttığı da yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Özellikle 40 yaş sonrasında peniste eğriliğin başladığını söylemek mümkündür.

Nasıl Tedavi Edilir?

Penis eğriliği tedavisi her ne kadar mümkün değilmiş gibi görünse de alternatif yöntemlerle hastanın yaşam standartlarının artırılması ve cinsel yaşamını arzu ettiği ölçüde sürdürmesi sağlanabilir. Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu tarafından da uygulanan penis eğriliği tedavisinde, cerrahi yöntem kullanılmaktadır.

Bunula birlikte tedavi sürecinde en önemli bileşen penis eğriliğinin ne zaman ve hangi nedenlerle ortaya çıktığıdır. Bazı erkeklerde penis eğriliği doğuştan gelen bir sağlık sorunu iken bazı erkeklerde ise sonradan eğrilik gözlemlenebilir.