Narsizm Nedir, Ne Demektir? Narsist Kişilik Özellikleri Nelerdir?

TAKİP ET

Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan ve bir kişinin kendisini diğer kişilerden üstün olarak görmesi durumuna narsizm denir. Narsist kişilik bozukluğu olarak da öne çıkan bu duruma sahip bireyler çevresindeki insanlara çok fazla önem vermemesiylede bilinir. Narsizm nedir ve narsist kişiliklerin özellikleri nelerdir? İşte narsizm hakkında merak edilenler...

Narsizm Nedir, Ne Demektir? Narsist Kişilik Özellikleri Nelerdir?

Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan ve bir kişinin kendisini diğer kişilerden üstün olarak görmesi durumuna narsizm denir. Narsist kişilik bozukluğu olarak da öne çıkan bu duruma sahip bireyler çevresindeki insanlara çok fazla önem vermemesiylede bilinir. Narsizm nedir ve narsist kişiliklerin özellikleri nelerdir? İşte narsizm hakkında merak edilenler...

Narsizm Nedir?

Narsizm çok fazla derecede ukala olma ve kendini gerektiğinden fazla sevme nedenine denir. Çok aşırıya kaçılmadığı durumlarda insan sağlığı için gerekli olan bu durum belirli bir düzeyden sonra psikolojik rahatsızlık olarak görülüyor. Narsist özelliklere sahip olanlar genellikle çevresinde bulunan insanlar ile yeteri kadar empati kuramazlar ve onların duygu düşüncelerini önemsemediği için büyük bir sorun olarak nitelendirilir. Buradan anlayabileceğiniz üzere neredeyse her insanda narsist özellikler vardır  aşırıya kaçılmadığı durumlarda tehlikeli bir hal almazlar.

Narsist Kişilik Özellikleri Nelerdir?

Narsist kişileri tespit edebilmek için kullanılabilecek yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler aşağıdaki gibi olup sadece bir veya birden çoğuna bağlı bir durumda ortaya çıkan bir sonuç değildir. Yukarıda da belirtildiği gibi yalnızca çok aşırıya kaçıldığı durumlarda öne çıkan bir psikolojik rahatsızlıktır.

Ukalalık: Birey kendisini olduğundan daha fazla bilge ve akıllı olarak belirtiyorsa bu durum narsizm ile oldukça yakından ilişkilidir. Özellikle yeterli bilgiye sahip olmadığı konular hakkında çok fazla yorum yapabilen ve uzmanların yanında bile tezini savunacak kadar kendisinden emin bir tavır takınıyorsa narsizm belirtisi olduğu söylenebilir.

Empati Yoksunluğu: Narsizm belirtisi olarak en çok öne çıkan ve toplum tarafından da bilinen bir diğer özellik ise empati yoksunluğudur. Narsist kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler çevresindeki insanların duygu ve düşüncelerine saygı duymazlar. Buna ek olarak yaptıkları eylemler sonucunda insanların nasıl etkilenecekleri ve hangi durumlara maruz kalacakları onları ilgilendirmez. Bu nedenle etrafında narsist kişilik bozukluğu bulunan kimseler oldukça zarar görürler.

Dinleme Eksikliği: Yeteri kadar empati kurmadıklar ve diğer insanları önemsemedikleri için karşısındaki insanları pek fazla dinlemezler. Narsist bireyler kendilerine anlatılan şeyleri ya eksik hatırlarlar ya da hiç hatırlamazlar. İnsanların sorunu onlar için herhangi bir önem arz etmez ve endişelenecekleri bir durum bulunmaz.

Bencillik: Narsist kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler her ne kadar cömert bir yapıya sahip olmaya çalışsalarda oldukça bencildir. Bu durum genellikle diğer insanları önemsememe ve sadece kendi sorunlarını ön plana çıkarma durumlarında farkedilir. Bir başka deyişle hep ben diyen ve sadece kendisi ile ilgilenilmesini isteyen kimseler bu rahatsızlığa sahiptirler.

Yıkıcı Eleştiri: Narsist bireylerin bir diğer öne çıkan belirtisi ise yıkıcı eleştiridir. Diğer insanların duygu ve düşüncelerini önemsemezler ve empatiden yoksun olduklarından çok kolay bir şekilde diğer insanlara karşı kırıcı olabilirler. İnsanları acımasızca eleştirmek ve yıkıcı bir şekilde bu eleştiriyi sürdürmek narsist kişilik bozukluğunda gözlemlenen diğer bir durumdur.

Uyumsuzluk: Toplumun uyması gereken kurallara narsist kişilere göre asla uygun değildir. Bencil bir yapıda olduklarında dolayı insanların kendisine dayattıkları kurallara tahammül edemezler. Bu nedenle sürekli uyumsuzluk gösterip soruna yol açarlar.

Utanç Eksikliği: Narsist kişilik sahibi olan bireyler bulunan bir diğer özellik ise yeteri kadar utanç duymamalarıdır. Özgüven konusunda bonkör oldukları ve gereğinden fazla kullandıkları için hatalı oldukları durumlarda bile asla utanç duymazlar. Sadece kendi bildiklerini doğru kabul ettiklerinden dolayı hayata geçirilen eylemi yanlış olarak görmezler.

Eleştiriyi Sevmeme: Hiçbir şekilde eleştiri fark etmeksizin narsist kişilik bozukluğuna sahip olan kimseler eleştiriyi asla tahammül edemezler. Eleştirildikleri zaman genellikle gereğinden fazla tepki gösterirler ya da aşırı derecede kaba bir tutum içerisine girerek alaycı bir üslup takınırlar.