MES NEDİR?

TAKİP ET

Konzek, işletmelerin dijital dönüşüm anlamında ihtiyaç duyduğu Endüstri 4.0 çözümlerini

Konzek, işletmelerin dijital dönüşüm anlamında ihtiyaç duyduğu Endüstri 4.0 çözümlerini uçtan uca geliştiren, 80’den fazla ülkeye teknoloji ihraç eden, sektöründe lider bir teknoloji firmasıdır. Özellikle yapay zekâ destekli MES ve MOM markası Retmes ile özel tasarlanmış algoritmalar inşa ederek, işletmelerin enerji verilerinin, proses verilerinin ve üretim verilerinin toplanması, izlenmesi ve analiz edilmesi anlamında etkin çözümler sunar.

Bir Üretim Yürütme Sistemi (MES), fabrika katında üretilen malların üretim sürecini izleyen ve takip eden bir bilgi sistemidir. MES uygulaması, 1980'lerin sonundaki basit veri toplama uygulamasından günümüz çağında ve zamanında daha modern bir yazılıma dönüşmüştür. MES'i “üretim operasyonlarının etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan dinamik bir bilgi sistemi” olarak tanımlayan AMR Research, terimi ilk kez 1992 yılında ortaya atmıştır. MES'in genel amacı, üretim çıktısını iyileştirmek için üretim operasyonlarının etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır.

Bu amaca, eksiksiz bir üretim yaşam döngüsü hakkında gerçek zamanlı ve doğru verilerin izlenmesi ve toplanmasıyla ulaşılır. MES, atölyede meydana gelen tüm faaliyetleri kontrol eden kapsamlı bir sistemdir. Müşterilerden, MRP sisteminden, ana programdan ve diğer planlama kaynaklarından gelen tüm çeşitli siparişlerle başlar; sonra ürünleri mümkün olan en etkin, düşük maliyetli, amaca uygun ve yüksek kaliteli şekilde oluşturur.

1995 yılında, ISA-95 standardı, bir kuruluştaki kurumsal iş sistemleri ve üretim operasyonları sistemleri arasında bilgi alışverişi için soyut modeller ve standart terminolojiler sağlama misyonuyla Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) tarafından geliştirildi. 1997'de yayınlanan MES 11 modeli, bir üretim yürütme sisteminin temel işlevlerini içerir. En güncel haliyle, MES'in temel işlevleri şunları kapsar:

 

· Veri toplama ve edinme

· Zamanlama

· Personel ve kaynak yönetimi

· Süreç yönetimi

· Performans analizi

· Doküman yönetimi