İstanbul Bölgesi Kentsel Dönüşümde Zirve Firma

TAKİP ET

​​​​​​​Deprem kuşağında yer alan ülkemizde özellikle büyük şehirlerin deprem tehlikesi ile karşı karşıya kalındığı biliyor.

Deprem kuşağında yer alan ülkemizde özellikle büyük şehirlerin deprem tehlikesi ile karşı karşıya kalındığı biliyor.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan deprem raporu kapsamında beklenen büyük İstanbul depremi için korkutucu rakamlar verildi. Uzmanlara göre İstanbul’da 7,2 şiddetinde gerçekleşecek bir depremde doksan bir binin üzerinde binanın ağır hasar alması ön görülüyor. Özellikle İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan Fatih, Bayrampaşa, Güngören, Avcılar, Zeytinburnu, Esenyurt, Bahçelievler, Küçükçekmece, Bakırköy ilçeleri en riskli konumda olan ilçeler olarak sıralanırken diğer ilçelerdeki yapı stoklarının da acil yenilenmesi gerekliliği vurgulanıyor.

Uzmanlar beklenen büyük istanbul depreminin ise yüzde 72 ihtimal ile önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerçekleşeceğini söylüyor. 

İstanbul’da gerçekleşmesi beklenen deprem için bazı ilçelerde hummalı bir çalışma sürerken bazı ilçelerdeki çalışmalar ise maalesef maddi sıkıntılar veya uygulamadaki zorluklar nedeniyle yetersiz düzeyde. İstanbul kentsel dönüşüm bölgeleri ve süreçlerini takip edebileceğiniz içerik yazısından detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Firması

İstanbul’da birçok farklı ilçede kentsel dönüşüm çalışmaları yürüten ANIL İNŞAAT yetkilileri özellikle yaz aylarıyla birlikte kentsel dönüşüm kapsamında bina yenileme taleplerinin arttığını belirtirken söz konusu talep artışında gayrimenkul fiyatlarının da etkisi olduğunu söyledi. İstanbul’da pek çok mal sahibi hem deprem güvenliği hem de mevcut gayrimenkullerinin değerlenmesi için kentsel dönüşüm yöntemine başvuruyor. Zira kentsel dönüşüm kapsamında devlet tarafında kira yardımı ve kredi desteği sunuluyor. 

Kentsel dönüşüm müteahhit

İnşaat maliyetlerindeki artışa rağmen gerek binanın güvenli hale getirilmesi gerekse de mevcut gayrimenkul değerinin artması için kentsel dönüşüm çalışmaları artarken kentsel dönüşüm müteahhit arayışları da hızlandı. Uzmanlar bina sahiplerini inşaat anlaşması yapacakları kentsel dönüşüm firması seçerken dikkatli olmaları yönünde uyardı. Pandemi sonrası yaşanan olağanüstü hareketlilik nedeniyle İstanbul’da pek çok müteahhitlik firmasının inşaatlarını durdurduğunu veya hiç başlamadığını belirten uzmanlar daire sahiplerinin fiyat karşılaştırması yaparken sözleşme şartlarını dikkatli incelemelerini, anlaşılacak müteahhitlik firmasının referansları ile görüşmeler yapmanın faydalı olabileceğini iletiyor. 

Kentsel dönüşüm firması seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Kentsel dönüşüm sürecinde araştırma yaparak en doğru müteahhitlik firmasıyla çalışmak isteyen kullanıcılar için bir dizi tavsiye veren İnşaat Mühendisi Baturalp İnce şu şekilde konuştu;

İnşaat projesi pek çok ürün veya hizmetten farklı olarak uzun soluklu bir imalat süreci. Bu süreçte yapı sahipleri binanın görünen kozmetik detaylarına takılı kalabiliyorlar. Bu kozmetik detaylar binanın dış cephe uygulaması, ıslak zeminlerde kullanılacak musluk, duşakabin mutfak tezgahı gibi markalı ürünlerin yanı sıra yine içeride imal edilecek mobilya kalemleri olabiliyor. Söz konusu kalemler elbette bir yapının değerinin artması için önemli kalemler olsa da konu eğer can güvenliği ise burada esas önemli olan binada kullanılan beton ve demir kalitesi olmalı. İstanbul’da bazı hazır beton firmalarının maalesef yeteri kadar denetlenmemesi nedeniyle düşük kalitede beton ürettiğini biliyoruz. Hazır beton ürününde kullanılan kimyasallar dayanıklılığı doğrudan etkiliyor. Bu kimyasalların miktarlarında yapılacak ufak oynamalar haliyle maliyette değişime neden oluyor. Projeleri için uygun fiyatlı yada tam sınırda teklif veren müteahhit firmalar bu hazır beton firmalarıyla çalışmayı tercih edebiliyor. Dolayısıyla mal sahiplerine anlaşma öncesi müteahhitin hangi beton ve demir firmasıyla çalışacağının sorulması önem taşıyor. 

Kentsel dönüşüm müteahhit firmada aranması gereken en büyük özelliklerden bir diğeri ise  söz konusu firmanın teknik yeterliliği olmalı. Maalesef İstanbul’da bünyesinde 1 adet bile mimar mühendis çalıştırmayan inşaat şirketleri olduğunu biliyoruz. 

Ekonomik koşullar göz önünde bulundurulduğunda maliyetler elbette önemli ama yapı sahiplerinin hiçbir ucuz mal veya hizmetin pahalısı kadar kaliteli olmayacağını bilmesi gerekiyor.