Grizu patlaması nedir, Grizu patlaması neden, nasıl olur?

TAKİP ET

Bartın'da meydana gelen ve 22 vatandaşımızın hayatını kaybettiği patlamanın sebebi bakanlar tarafından Grizu patlaması olarak dile getirilmişti. Peki nedir bu Grizu patlaması? Grizu patlaması neden, nasıl olur?' şeklindeki sorular üzerinden yoğun şekilde araştırılıyor. Merak konusu olan 'Grizu nedir ve Grizu patlaması neden, nasıl olur?' sorularının yanıtları ve tüm detaylar.

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde, yeraltında patlama meydana gelen patlamada çok sayıda insanımız hayatını kaybederken bir çok vatandaşımızda yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı.

Meydana gelen patlamının nedeni olarak İçişleri bakanı Süleyman Soylu Grizu patlaması olduğunu söylemişti. Peki nedir bu Grizu Patlaması?

Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır.

Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır. En kolay patlama metan oranının %8, en şiddetli patlama ise %9,5 olduğu durumda gerçekleşir. Tutuşturma kaynakları açık ateş, fazla ısınan yüzeyler, sürtünme ve elektrikle oluşan kıvılcımlar olmaktadır. Soma faciası ve Bartın maden kazasında da gerçekleşmiştir.

Ayrıca grizu, başka bir deyişle metan-hava karışımı olarak da adlandırılabilinir. %5 - %15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650'C de 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir. Bu karışım önce ani şekilde genleşir, daha sonra patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gazı sıkıştırır. Büyük tahrip gücüne ve yıkım etkisine sahip bir patlamadır.