2022 Avustralya Vize Türleri ve Başvuru Ücretleri

TAKİP ET

Avustralya vizesi, başvuru sahibi tarafından önceden belirlenmiş süre için Avustralya'ya seyahat etmeye izin veren vize türüdür.

Avustralya vizesi, başvuru sahibi tarafından önceden belirlenmiş süre için Avustralya'ya seyahat etmeye izin veren vize türüdür. Avustralya vizesi, diğer ülkelerin çoğundan farklı olarak pasaporta vize damgası veya etiket yapıştırılmadan çevrimiçi bir veritabanına kaydedilmektedir ve Avustralya'ya seyahat eden kişilerin vizesi, görevli tarafından veritabanından kontrol edilmektedir.

Avustralya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, seyahat amacına uygun Avustralya vize türüne başvurması gerekmektedir. 

Avustralya vize türleri ve ücretleri hakkında bilinmesi gerekenleri, Türkiye’den yapılan Avustralya vize başvuruları için danışmanlık ve takip hizmeti veren akredite kuruluş, Vizem.net’in danışmanlarından öğrendik.

Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868

Avustralya Vize Çeşitleri Nelerdir?

Avustralya vize çeşitleri aşağıda listelenmiştir.

Avustralya ziyaretçi vizeleri

Avustralya çalışma ve eğitim vizeleri

Avustralya ebeveyn vizeleri

Avustralya aile vizeleri

Avustralya partner vizeleri

Avustralya insani vizeler

Avustralya köprü vizeleri

Avustralya çalışma vizeleri

Avustralya iş ve yatırım vizeleri

Avustralya çalışma ve tatil vizeleri

Avustralya transit vize 

Avustralya özel kategori vizesi

Avustralya yerleşik dönüş vizesi

Avustralya beyanname vizesi

Avustralya Ziyaretçi Vizesi Nedir?

Avustralya ziyaretçi vizesi; turizm, tıbbi bakım, konsültasyon, iş amaçlı veya Avustralya’daki aile ve akrabaların sponsorluğundaki seyahatlerde başvurulması gereken kısa süreli vize türüdür. Avustralya ziyaretçi vizesinin kapsadığı vize türleri; ticari vize (alt sınıf 600), aile sponsorlu vize (alt sınıf 600), Avustralya turist vizesi (alt sınıf 600) ve tıbbi tedavi vizesidir. (alt sınıf 602)

Avustralya ziyaretçi vizesi genellikle 1 yıl geçerlidir ancak belirlenen süre zarfında her seyahat 3 aydan kısa olmalıdır.

 

Avustralya ziyaretçi vizesi türüne göre hamiline tanıdığı haklar değişiklik göstermektedir; aile sponsorlu ziyaretçi vizeleri genellikle en fazla üç ay, bazı durumlarda 6 veya 12 ay düzenlenmektedir ve hamiline tek giriş hakkı tanımaktadır. Tıbbi tedaviler için ziyaretçi vizeleri Avustralya’daki tedavi süresi boyunca düzenlenmektedir.

Avustralya Çalışma ve Eğitim Vizesi Nedir?

Avustralya çalışma ve eğitim vizesi ülkede eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilerin, kursiyerlerin veya reşit olmayan uluslararası öğrencilerin ebeveynleri veya velileri için verilen vize türüdür. Avustralya çalışma ve eğitim vizesini kapsayan vize türleri; Avustralya öğrenci vizesi (alt sınıf 500), Avustralya dil okulu vizesi olarak da bilinen eğitim vizesi (alt sınıf 407) ve öğrenci veli vizesidir. (alt sınıf 590)

Avustralya öğrenci vizesi genellikle 5 yıla kadar geçerlidir, öğrencinin eğitim süresi daha kısa sürer ise vize sona ermektedir. Avustralya öğrenci vizesi hamilinin 2 haftada 40 saate kadar çalışma izni bulunmaktadır.

Avustralya eğitim vizesi genellikle 2 yıla kadar geçerlidir ve alınan eğitim veya kursla ilgili ise 2 haftada 40 saat çalışma izni verilmektedir. 

Avustralya öğrenci veli vizesi reşit olmayan bir öğrenci veya istisnai durumlarda yetişkin bir öğrenciden sorumlu kişilere verilen özel bir vizedir ve öğrenci vizesi ile aynı anda başvurusunun yapılması gerekmektedir. Avustralya öğrenci veli vizesi hamiline eğitim gören öğrencinin vize süresi boyunca ülkede kalma veya öğrenci 18 yaşına gelene kadar ülkede kalma hakkı tanımaktadır. 

Avustralya Ebeveyn Vizesi Nedir?

Avustralya ebeveyn vizesi, Avustralya vatandaşlarının, ülkede daimi ikameti olanların ve Yeni Zelanda vatandaşlarının ebeveynlerine verilen vize türüdür. Avustralya ebeveyn vizesini kapsayan vize türleri; ebeveyn vizesi (alt sınıf 103), yaşlı ebeveyn vizesi (alt sınıf 804), katılımcı yaşlı ebeveyn vizeleri (alt sınıf 884 ve alt sınıf 864), geçici katılımcı ebeveyn vizesi (alt sınıf 173) ve katılımcı ebeveyn vizedir. (alt sınıf 143)

Avustralya ebeveyn vizesini kapsayan vize türleri kendi içerisinde de türlere ayrılmaktadır ve geçici sınıflandırılmalara genellikle 2 yıl ülkede kalma, katılımcı vize sınıflandırmalarına genellikle süresiz kalma hakkı tanınmaktadır. Avustralya ebeveyn vizesi hamillerinin Avustralya’da çalışma ve eğitim görme hakkı bulunmaktadır.

Avustralya Aile Vizesi Nedir?

Avustralya aile vizesi Avustralya vatandaşlarına, ülkede daimi oturma iznine sahip olanlara veya Yeni Zelanda vatandaşlarının aile üyelerini Avustralya’ya getirmesine izin veren vize türüdür. Avustralya aile vizesini kapsayan vize türleri; evlat edinme vizesi (alt sınıf 102), yaşlı bağımlı akraba vizeleri (alt sınıf 114 ve alt sınıf 838), bakıcı vizeleri (alt sınıf 836 ve alt sınıf 116), bağımlı çocuk vizesi (alt sınıf 445), geçici Yeni Zelanda vatandaşı aile ilişkisi vizesi (alt sınıf 461), yetim akraba vizeleri (alt sınıf 117 ve alt sınıf 837) ve kalan akraba vizeleridir. (alt sınıf 115 ve alt sınıf 835)

Avustralya aile vizesinin hamiline sağladığı haklar vize türlerine göre değişiklik göstermektedir.

Avustralya Partner Vizesi Nedir?

Avustralya partner vizesi Avustralya vatandaşlarının, ülkede daimi ikameti olanların veya uygun Yeni Zelanda vatandaşlarının eşlerine ve partnerlerine verilen vize türüdür. Avustralya partner vizesi kapsamındaki vize türleri; Avustralya evlilik vizesi (alt sınıf 300), geçici partner vizesi (alt sınıf 309), göçmen partner vizesi (alt sınıf 100), geçici partner vizesi (alt sınıf 820) ve kalıcı partner vizesidir. (alt sınıf 801)

Avustralya partner vizesi hamilinin vize kategorisine göre geçici türlere genellikle 2 yıl ülkede ikamet hakkı tanınmaktadır ve daha sonra kalıcı vize türlerine başvurulmaktadır. Avustralya vatandaşıyla veya ülkede ikameti olan biriyle Avustralya'da evlenmek için alınan muhtemel evlilik vizesi hamillerinin ülkede 9 ila 15 ay yaşanmasına izin verilmektedir ve bu süre zarfında partner ile evlenilmesi gerekmektedir.

Avustralya İnsani Vize Nedir?

Avustralya insani vize, mültecilere yönelik göçmenlik programı kapsamında, koruma isteyen başvuru sahiplerinin başvurması gereken vize türüdür. Avustralya insani vize kategorileri; mülteci vizesi (alt sınıf 200, 201, 203 ve 204), küresel özel insanı vize (alt sınıf 202), koruma vizesi (alt sınıf 866), geçici koruma vizesi (alt sınıf 785) ve güvenli bölge koruma vizesidir. (alt sınıf 790)

Avustralya insani vize ile ülkeye yasal yollarla giren koruma vizesi, mülteci vizesi ve küresel özel insani vize hamilerinin vizesi kalıcıdır ancak ülkeye yasadışı yollarla girildiğinde verilen geçici koruma vizesi 3 yıl, güvenli bölge koruma vizesi 5 yıl geçerlidir.

Avustralya Köprü Vizesi Nedir?

Avustralya köprü vizesi, daha önceden alınmış başka tür vize ile ilgili karar beklerken verilen kısa süreli vize türüdür. Köprü vizeleri, başvuru sahibinin vize süresinin dolması ve Avustralya'dan ayrılmak için biraz zamana ihtiyaç duyması durumunda da verilebilmektedir. Avustralya köprü vizesi türleri köprü vizesi A-BV (alt sınıf 010), köprü vizesi B-BVB (alt sınıf 020), köprü vizesi C-BVC (alt sınıf 030) ve köprü vizesi E-BVE’dir. (alt sınıf 050 ve 051)

Köprü vizeleri 35 günlük düzenlenmektedir ve başvuru sahibinin uzun süreli Avustralya vizesi çıkana kadar kısa süre için geçerlidir. 

Avustralya Çalışma Vizesi Nedir?

Avustralya çalışma vizesi ülkede yasal olarak çalışmak isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Avustralya çalışma vizesi iş türüne bağlı olarak üstün yetenek vizesi (alt sınıf 858), işveren aday gösterme vizesi (alt sınıf 186), daimi ikamet vizesi (alt sınıf 191), bölgesel sponsorlu göç vizesi (alt sınıf 187), nitelikli işveren bölgesel sponsorlu vize (alt sınıf 494), nitelikli bağımsız vize (alt sınıf 189), nitelikli aday vizesi (alt sınıf 190), nitelikli mezun vizesi (alt sınıf 476), nitelikli bölgesel vize (alt sınıf 887), geçici nitelikli bölgesel vize (491), geçici faaliyet vizesi ( alt sınıf 408), geçici mezun vizesi (alt sınıf 485), geçici çalışma vizesi (alt sınıf 403 ve 400) ve geçici beceri eksikliği vizesi (alt sınıf 482) olarak kategorilere ayrılmaktadır.

Alt sınıf 858, 186, 191, 189, 190 ve 887 çalışma vizeleri kalıcıdır ve hamiline süresiz olarak Avustralya'da kalma hakkı tanımaktadır. Avustralya çalışma alt sınıf 494 vizesi geçicidir ve 5 yıl geçerlidir. Avustralya yeni mezun mühendis vizesi alt sınıf 476 geçicidir, sadece 18 ay geçerlidir. Çalışma vizesi alt sınıf 485 yalnızca 2 ila 4 yıl geçerlidir ve Avustralya çalışma vizesi alt sınıf 400 genellikle 3 ay için verilmektedir ancak bazı durumlarda 6 aylık düzenlenmektedir. 

Avustralya İş ve Yatırım Vizesi Nedir?

Avustralya iş ve yatırımcı vizesi ülkede mevcut veya yeni bir işletmeyi işletmek için veya Avustralya'da yatırım yapmak isteyen işletme sahiplerine verilen vize türüdür. Avustralya yatırımcı vizesi, duruma bağlı olarak iş inovasyonu ve yatırım vizesi (alt sınıf 888), geçici iş inovasyonu ve yatırım vizesi (alt sınıf 188), işletme sahibi vizesi (alt sınıf 890), ticari yetenek vizesi (alt sınıf 132), yatırımcı vizesi (alt sınıf 891), eyalet veya bölge sponsorlu işletme sahibi vizesi (alt sınıf 892) ve eyalet veya bölge sponsorlu yatırımcı vizesi (alt sınıf 893) kategorilerine ayrılmaktadır.

Avustralya iş ve yatırımcı vizesi alt sınıf 188, başvuru sahiplerine 4 yıl 3 ay süreyle verilen kısa süreli bir ticari vize türüdür ancak alt sınıf 132, 888, 890, 891, 892 ve 893 iş ve yatırımcı vizeleri kalıcıdır ve genel olarak geçici vizeye sahipken Avustralya'da en az bir yıl ikamet edildiğine dair kanıt gösterilmesini istemektedir. 

Avustralya Work And Holiday Vizesi Nedir?

Avustralya work and holiday vizeleri Avustralya'ya seyahat etmek ve çalışmak için verilen vize türüdür ve anlaşma yapılan ülkelere göre, Avustralya çalışma ve tatil vizesi (alt sınıf 462) ve tatilde çalışma vizesi (alt sınıf 417) kategorilerine ayrılmaktadır. Alt sınıf 417 ve 462 vizeleri Avustralya ile anlaşması olan belirli ülkelerin vatandaşlarına verilmektedir ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları alt sınıf 462 çalışma ve tatil vizesi anlaşmasına dahildir. 

Avustralya work and holiday vizeleri 12 ay geçerlidir ve Avustralya'ya girer girmez aktif hale gelmektedir ancak vize verildikten sonra kullanılmaması durumunda geçerliliğini yitirmekte ve vize süre uzatılamamaktadır.

Avustralya Transit Vize Nedir?

Avustralya transit vizesi başvuru sahibinin başka bir ülkeye seyahat ederken Avustralya'dan geçiş izni vermek için verilen kısa süreli bir vize türüdür. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avustralya’dan transit geçişi için vize alması gerekmektedir. 

Avustralya transit vize alt sınıf 771 ile Avustralya'ya bir kez giriş yapma ve ülkede 72 saat kalma imkanı bulunmaktadır. 

Avustralya Özel Kategori Vizesi Nedir?

Avustralya özel kategori vizesi Yeni Zelanda vatandaşlarının ülkede süresiz kalması, okuması ve çalışması için verilen vize türüdür. 

Yeni Zelanda vatandaşlarının Avustralya'ya girmek için vizeye ihtiyaçları yoktur ancak özel kategori vizesi alt sınıf 444 ile ülkede süresiz ikamet edebilmektedirler.

Avustralya Yerleşik Dönüş Vizesi Nedir?

Avustralya yerleşik dönüş vizesi, kalıcı vize sahiplerine seyahat kolaylığı sağlayan bir vize türüdür.

 Avustralya yerleşik dönüş vizesi geçerlilik süresine göre alt sınıf 155 ve 157 kategorilerine ayrılmaktadır ve alt sınıf 155 genellikle 3 aylık düzenlenirken; alt sınıf 157, 5 yıla kadar verilmektedir. 

Avustralya Beyanname Vizesi Nedir?

Avustralya beyanname vizesi, herhangi bir nedenle Avustralya pasaportlarını kullanarak seyahat edemeyen Avustralya vatandaşlarına verilen bir seyahat iznidir ve teknik olarak vize türü olmasada benzer işlevi görmektedir.

 Beyanname vizesi genellikle 5 yıl geçerlidir ve Avustralya vatandaşlığının sona ermesi durumunda beyanname vizesi de sona ermektedir. 

Avustralya Vize Başvuru Ücretleri Nasıldır?

Avustralya vize başvuru ücretleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

 

Vize tipi 

Ücretleri

Turist vizesi (alt sınıf 600)

145 AUD

Tıbbi tedavi vizesi (alt sınıf 602)

Ücretsiz

Transit vize (alt sınıf 771)

Ücretsiz

Öğrenci vizesi (alt sınıf 500 ve 590)

630 AUD

Eğitim vizesi (alt sınıf 407) 

315 AUD

Ebeveyn vizesi (alt sınıf 103 ve 804)

4.425 AUD

Partner vizeleri (alt sınıf 100, 300, 309, 801 ve 820)

7.850 AUD 

Mülteci vizeleri (alt sınıf 200, 201, 202, 203 ve 204)

Ücretsiz

Çalışma vizesi (alt sınıf 186 ve 187)

4.115 AUD 

Nitelikli çalışma vizeleri (alt sınıf 491, 494, 189 ve 190)

4.115 AUD 

Geçici çalışma vizeleri ( alt sınıf 400, 403 ve 408)

315 AUD 

Nitelikli mezun vizesi (alt sınıf 476)

410 AUD 

Nitelikli bölgesel vize (alt sınıf 887)

425 AUD 

Geçici mezun vizesi (alt sınıf 485)

1.680 

Çalışma ve tatil vizesi (alt sınıf 417 ve 462)

495 AUD 

Geçici iş inovasyonu ve yatırım vizesi (alt sınıf 188)

730 AUD ve 9.455 AUD arasında değişiklik göstermektedir.

 

Avustralya Vize Ücreti Nasıl Ödenir?

Avustralya vize ücreti online başvurularda kredi kartı veya banka kartı (MasterCard, Visa, American Express, Diners Club veya JCB) aracılığı ile ImmiAccount üzerinden ödenmektedir. Avustralya Elçiliği veya Konsolosluğu aracılığı ile yapılan başvurularda ilgili makam ImmiAccount aracılığıyla online ödemeleri tercih etmektedir.

Avustralya vizesi için ödenen miktar, taban başvuru ücretini ve bazı ek ücretleri içermektedir. Avustralya vizesine başvuran, başvuru sahiplerinin ücretleri iki taksitte ödenmektedir ve taksitlerin başvuru sürecinin farklı aşamalarında tamamlanması gerekmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Avustralya vizeleri hakkında sorulan en sık soruları aşağıda derledik. 

Avustralya Öğrenci Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?

Avustralya öğrenci vizesi başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.

Avustralya öğrenci vizesine başvuran kişilerin, eğitim programı boyunca almayı planladığı tüm eğitim ve kursları, Kayıt Onay Mektubu (CoE) ile sunulması gerekmektedir. 

Öğrencilerin Avustralya vize başvurusu için seyahat zamanı boyunca geçerli sağlık sigortasına sahip olmaları gerekmektedir ve sağlık sigortası, Yurtdışı Öğrenci Sağlık Sigortası (OSHC) kapsamında olmalıdır.

Avustralya öğrenci vizesi için başvuru sahibinin 6 yaşında veya daha büyük olması gerekmektedir.

18 yaşından küçük kişilerin Avustralya öğrenci vizesi başvurusu için ebeveyn izin formu eklenmesi gerekmektedir. 

Avustralya öğrenci vizesi için 1 yıl Avustralya'da yaşam ve öğrenim masraflarının karşılanacağını kanıtlayan, mali kaynak sunulması gerekmektedir. 

Avustralya öğrenci vizesi için başvuru sahibinin 630 AUD'den başlayan vize masraflarını karşıladığını kanıtlayan dekont gerekmektedir.

Avustralya öğrenci vizesi başvuru sahibinin yeterli İngilizce bilgisi olduğuna dair kanıt sunması gerekmektedir.

Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesine Kimler Başvurabilir?

Yeni mezun Avustralya mühendis vizesi almak isteyen kişilerin, 31 yaşından küçük olması, son 2 yıl içerisinde belirli bir eğitim kurumunda mühendislik derecesi tamamlamış olması ve daha önce Avustralya 476 vizesi veya 485 vizesi almamış olması gerekmektedir.

Avustralya yeni mezun vizesi alan kişiler ülkede yasal olarak çalışma ve genellikle 18 ay ülkede kalma hakkına sahiptir. 

Avustralya Turist Vizesi İle Çalışmak Mümkün Müdür?

Hayır, Avustralya turistik vize hamilinin ülkede çalışması mümkün değildir.

Avustralya Yeşil Pasaporta Vize İstiyor Mu?

Evet, yeşil pasaport sahiplerinin Avusturya’ya gitmek için vize alması gerekmektedir. 

Avustralya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, pasaport türü fark etmeksizin Avustralya vize başvurusu yapması gerekmektedir. 

Avustralya Vizesi İle Başka Ülkelere Gidilebilir Mi?

Hayır, Avustralya vizesi ile başka ülkelere gitmek mümkün değildir sadece Avustralya’ya giriş yapma izni bulunmaktadır. 

Avustralya Vize Reddine İtiraz Edilebilir Mi?

Hayır, Avustralya vize reddine itiraz edilememektedir ancak vizesi reddedilen başvuru sahibi red kararını haksız buluyor ise yeniden Avustralya vizesine başvuru yapabilmektedir.