1 Nisan Şaka Gününün Bilinmeyenleri

TAKİP ET

1 Nisan neden 'Şaka Günü' olarak kutlanır? 1 Nisan nasıl ortaya çıktı? İşte 1 Nisan ile ilgili bilinenler...

1 Nisan neden 'Şaka Günü' olarak kutlanır? 1 Nisan nasıl ortaya çıktı? İşte 1 Nisan ile ilgili bilinenler...

1 Nisan, dünyanın her yerinde insanların birbirine şaka yaptığı, bazı kişiler için korkunç bir gün, bazıları için ise eğlenceli geçen bir gün olarak dikkat çekiyor. Neredeyse her kültürde yeri olan 1 Nisan Şaka Günü'nün nasıl ortaya çıktığı her yıl  merak konusu olmaya devam ediyor. Peki, 1 Nisan neden 'Şaka Günü' olarak kutlanır?

Geçmişi Fransa Kralı 9. Charles'in yılbaşını ocak ayından nisan ayına taşımasıyla dayanan 1 Nisan,Almanya, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Antik Roma'da da ise Hilarya adıyla bilinen benzer bir bayram kutlanmaktadır. İşte, 1 Nisan'ın merak konusu olan tarihçesi...

1564 yılında Fransa kralı 9. Charles, yıl başlangıcını 1 Ocak tarihine aldı. Daha önceleri Avrupa'da yaygın olan yıl başı 25 Mart'tı. O zamandaki iletişim yaygınlığı sıkıntısı ile Charles'in bu kararı fazla duyulmadı. Duyanların birçoğu ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler partiler düzenleyerek eğlendiler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak belirtiyorlardı.Bu yüzden 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler.

Bu günde herkese sürpriz hediyeler dağıttılar ve gerçek olmayan haberler ürettiler. 1 Nisan olayı tarihi hakkında her kültürde farklı bir efsane vardır. Bunlar içerisinde en yaygın olanı ve bilineni ise Fransa’ya ait olanıdır. Fransızlar ise bu güne Poisson d’avril derler, yani Nisan Balığı olarak adlandırırlar.

1564 yılında Fransa Kralı IX. Charles, yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocak’a aldırmasıyla başlar. 1 Nisan’ı yılın ilk günü olarak kabul etmeye devam edenlere alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenekleşir. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise hala Nisan Balığı denmeye başlanır.