Teknik Analizde Üçgen Formasyonları Nedir?

TAKİP ET

Teknik analiz, borsa ve hisse senetleri adına oldukça önemli bir argümandır.

Teknik analiz, borsa ve hisse senetleri adına oldukça önemli bir argümandır.

Teknik analizde en çok karşımıza çıkan formasyonlar da Üçgen Formasyonlardır. Farklı yönlerde hareket gerçekleştiren 2 trend çizgisinin artmasıyla beraber sıkışması sonucu birleştiği zaman üçgen görüntüsü oluşturmaktadır. Sıkışma işlemi tamamlandığında formasyon da aynı şekilde tamamlanmış olur. Üçgen formasyonları, oluşturdukları üçgen şekillerine göre 3’e ayrılmaktadırlar.

Yükselen Üçgen Formasyonu

Yükselen üçgen formasyonları, her bir yükseliş hareketinin, bir önceki zirvenin altında yer alması ve her düşüş hareketinde dip oluşan dip noktanın, bir önceki dip noktanın üstünde yer alması durumlarında oluşan formasyon türüdür. Yükselen üçgen formasyonu yorumlama ve kullanımı yazısına tıklayarak daha deteylı bilgi alabilirsiniz.  

Alçalan Üçgen Formasyonu

Satıcıların alıcılara göre daha güçlü olduğu borsa piyasalarında, her tepe bir önceki tepenin altında kalacak şekilde bir düşüş trend hareketi gözlemlenir. Burada fiyatlar düşüş eğilimi gösterir. Düşen üçgen formasyonlarında, trendin dipleri birbirine oldukça yakın seviyelerde oluşur.

Simetrik Üçgen Formasyonu

Bu formasyonlarda, alıcı ve satıcı her zaman dengededir. Fiyatlar zaman geçtikçe sıkışan bir alanda hareket eğilimi gösterir. Simetrik üçgen hangi yönde kırılmışsa borsa piyasası o yönde hareket etmeye devam edecektir fakat simetrik üçgen formasyonlarından beklenen sıkışma işleminden sonra fiyatlar mevcut olan trend doğrultusunda hareket gösterir. Simetrik üçgen hakkında daha detaylı bilgi almak için Simetrik üçgen formasyonu kaynağına gidebilirsiniz.

Genişleme Formasyonları

Megafon Formasyonu yani genişleme formasyonları, üç veya üstünde bir fiyat dalgalanması sonucu oluşmakta olan, tepe ve dip noktaları gitgide genişlemekte olan fiyat hareketleridir. [ Kaynak ]