Rusya duyurdu: Geçici ateşkes kararı!

TAKİP ET

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili son dakika açıklaması yapıldı. Rusya, Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha'dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını dünyaya duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, saat 10.00'dan itibaren geçerli olmak üzere Mariupol ve Volnovakha'da geçici ateşkes ilan edilerek sivillerin çıkışı için insani koridor oluşturulması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

ZELENSKİY'DEN 'ÜLKEDEN AYRILDI' İDDİALARINA YANIT

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy son yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında NATO'ya yönelik çarpıcı ifadeler kullanmıştı.

Ukrayna halkının Rus birliklerine karşı direnişine övgülerde bulunan Zelenskiy, NATO tarafından yapılan açıklamada Ukrayna hava sahasının kapatmayacağına dair karara tepki göstermişti. Zelenskiy, "NATO istihbaratı düşmanın planlarını çok iyi biliyor. Ayrıca Rusya'nın taarruza devam etmek istediğini de doğruladılar. Bu nasıl mümkün olabilir? 9 gündür şiddetli bir savaş görüyoruz, kentlerimiz yok ediliyor, insanlarımız, çocuklarımız, mahallelerimiz, kiliselerimiz, okullarımız bombalanıyor. Normal bir yaşamı, insan yaşamını sağlayan her şeyi yok ediyorlar ve bunu sürdürüyorlar. Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı" ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna’daki sivil can kayıplarından bu günden itibaren NATO’nun da sorumlu olduğuna dikkat çeken Başkan Zelenskiy, "Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek! Zayıflık yüzünden, ayrımcılık yüzünden. İttifakın bugün yapabileceği tek şey, Ukrayna'ya 50 ton dizel yakıtı tedarik etmek! Muhtemelen Budapeşte Memorandumu'nu yakalım ki daha iyi yansın diye" ifadelerini kaydetti. Zelenskiy yaptığı ulusa sesleniş konuşmasının ardından ofisinden bir görüntü daha yayınlayarak, kendisinin Kiev'i terk etmediğini belirtti. Zelenskiy, "Kiev'deyim, iş yerimde çalışıyorum. Kimse hiçbir yerden kaçmadı" demişti.

BM'DEN ACİL TOPLANTI

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali' ne düzenlenen saldırının ardından dün acil toplantı düzenlemişti. BM Güvenlik Konseyi'nde nükleer saldırıya yönelik açıklama yapan Rusya BM Temsilcisi Vasily Nebenzya, Rus askerlerinin Ukrayna'daki nükleer tesise saldırdığını yalanlayarak, "Bugünkü toplantıda Rus birliklerinin Zaporijya nükleer santraline nasıl saldırdığına dair yalanlar duyduk. Bu toplantı, Ukrayna’nın Ukrayna'da olup bitenlerle ilgili yapay histeriyi yeniden alevlendirme girişimidir. Bu konuda yapılan açıklamalar tamamen yalandır” demişti

Nebenzya, bölgenin 28 Şubat'ta Rus ordusu tarafından alındığını iddia ederek, "Zaporijya'nın yakınlarındaki bir Rus mobil devriyesi, Ukraynalı bir sabotaj grubu tarafından saldırıya uğradı. Ukraynalı milliyetçilerin veya diğer terörist güçlerin mevcut durumdan faydalanması engellenmelidir. Santralin güvenliğini tehdit eden hiçbir şey yok. Tesis ve bölge Rus Silahlı Kuvvetleri ve Ukraynalı operatörler tarafından korunuyor. Belarus ve Ukrayna halkıyla birlikte Çernobil trajedisini yaşadık. Bu yüzden Ukrayna topraklarında normal bir radyasyon seviyesi sürdürmek konusunda bir çoğundan daha fazla biz ilgileniyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

ABD: "NÜKLEER TESİSLER, BU ÇATIŞMANIN BİR PARÇASI OLAMAZ"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield de, "Rusya'nın saldırısı Avrupa'nın en büyük nükleer gücünü riske attı. Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısı inanılmaz derecede pervasız ve tehlikeliydi. Avrupa ve dünyadaki vatandaşların güvenliklerini tehdit etti, nükleer tesisler bu çatışmanın bir parçası olamaz. Rusya Devlet Başkanı Putin, bu çılgınlığı derhal durdurmalı” demişti.

"SALDIRI ULUSLARARASI İNSANİ HUKUKA AYKIRIDIR"

BM Güvenlik Konseyi üst düzey yetkilisi Rosemary DiCarlo da Rusya'nın Ukrayna nükleer santraline saldırısının uluslararası insani hukuka aykırı olduğunu söyleyerek, "Ukrayna'nın sınırlarına saygı gösterilmelidir. Bu karmaşayı sadece diplomasi durdurabilir. Rusya bu saldırılara sol vermelidir" ifadelerine yer vermişti.

RUSYA'DA FACEBOOK'TAN SONRA YENİ YASAK

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından global sosyal medya şirketleri, Rus medyalarının sosyal medya hesaplarına kısıtlamalar getirdi. Kısıtlamalara karşı hamle de Rusya’dan geldi. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) akşam saatlerinde Facebook’a erişimin durdurulduğunu açıkladı. Bu duyurunun hemen ardından yapılan açıklamada Twitter’ın da ülkede yasaklandığı belirtildi. Aynı gerekçelerle kapatılan Twitter’a da erişim tamamen durduruldu.