Prof. Dr. Yalçın Aköz vefat etti

TAKİP ET

Aslen Karamanlı olan değerli bilim insanı Prof. Dr. Yalçın Aköz vefat etti.

Karaman esnaflarından merhum Zekiye ve Bekir Aköz'ün oğlu, Kamuran Aköz'ün değerli eşi, Anıl Leblebici ve Ali Aköz'ün babası Prof. Dr. Yalçın Aköz, İstanbul'da yaşamını yitirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Yalçın Aköz'ün cenazesi bugün 16:00'da İstanbul Beylerbeyi Camiinde kılınacak namazın ardından aile kabristanına defnedilecek.

YALÇIN AKÖZ KİMDİR?

1938 yılında Karaman’da doğdu. Lise öğrenimini Kabataş Erkek Lisesi’nde yapmış ve 1956 yılında girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ni 1961 Haziran döneminde bitirmiştir. 1961-1963 yıllar arasında askerlik görevini yaptıktan sonra 1963 Kasım ayında İTÜ İnşaat Fakültesi Teknik Mekanik ve Genel Mukavemet Kürsüsü’nde asistan olarak göreve başlamıştır. 1969 yılında doktorasını tamamlamış ve Nisan 1969- Temmuz 1971 tarihleri arasında ABD’de Princeton Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalarını yapmıştır. Dönüşte Princeton Üniversitesinde yaptığı çalışmalar sırasında öğrendiği Holografi konusunda yazdığı proje kabul edilmiş TÜBİTAK MAG310 numaralı proje ile İTÜ de 1978 yılında Holografi Laboratuarı kurulmuştur.

29 Kasım 1973 tarihinde üniversite doçenti unvanını almış, Aralık 1973’de Teknik Mekanik ve Genel Mukavemet Kürsüsü’nde Doçentlik, 7 Haziran 1980’de profesörlük kadrosuna atanmıştır. 1982 yılında İTÜ’de Spor Bölümünün kuruluş çalışmalarına katılmış ve 1996 yılına kadar Spor Bölümü ve İTÜ Spor Birliği Başkanlığı görevini de Mekanik Ana Bilim Dalındaki asli görevinin yanı sıra, yürütmüştür.

Bölüm Başkanlığı sırasında TMOK ile birlikte “Türkiye ve Olimpiyat” isimli Sempozyum düzenlenmiştir (1994). Sempozyum kitabının editörlüğünü de yerine getirmiştir… Ayrıca İTÜ Vakfı Kurucu Üyesi olup birçok kere Vakıf Yönetim Kurulu üyeliği yapmış bu sırada ağırlıklı olarak Mustafa İnan Bilim Ödülü Yarışmalarını yürüten Komisyon Başkanlığını ve Teknik Kitap basımı işlerini üstlenmiştir. 2005 yılı Ocak ayında İTÜ Anabilim Dalı Başkanı olarak emekli olmuştur. (2004-2008) yılları arasında Üniversiteler arası Kurulun verdiği görevle İnşaat Mühendisliği alanında Doçentlik sınavlarının belirlenmesi görevini yürütmüştür.

Emekli olduktan sonra T.C. Maltepe Üniversitesi’nde Yapı-Deprem Yüksek Lisans Programını ve İnşaat Bölümünü kurmuştur. Halen aynı üniversitede görev yapmaktadır.

TUMTMK (Teori ve Uygulamalı Türk Milli Komite) üyesi olan A. Yalçın AKÖZ (1998-2001) ve (2007-2010) tarihleri arasında iki dönem Komite Başkanlığı yapmıştır. Bu görevler sırasında Üniversitelerin ev sahipliği yaptığı 4 Ulusal Mekanik Kongresi düzenlemiş: 1999 Bolu İzzet Baysal, 2001 Konya Selçuk, 2007 Isparta Süleyman Demirel, 2009 Kayseri Erciyes. Bu Kongrelere ait Bildiri Kitaplarının Editörler Grubunda yer almıştır

Deneysel Mekanik, termoelastisite, sonlu elemanlar ve sayısal yöntemler üzerinde ellinin üzerinde ulusal ve uluslararası bilimsel yayını ile Dinamik, Çözümlü Dinamik, Statik-Mukavemet, Enerji Yöntemleri ve Yapı Statiği gibi kitapları olan A.Yalçın AKÖZ, Kamuran AKÖZ ile evli olup Anıl LEBLEBİCİ, Ali Murat AKÖZ adlı iki çocuk ve Ebru LEBLEBİCİ, İrem AKÖZ, İlayda AKÖZ adlı üç torun sahibidir.

kaynak: karamandan.com