Pence; Trump Biden'ın galibiyetini engelleyemeyecek

TAKİP ET

Başkan Yardımcısı Mike Pence Salı günü Başkan Donald Trump'a yaptığı açıklamada , kaynakların CNN'e verdiği demeçte, Kongre'nin seçim oylarını saymak için toplanmasında Başkan seçilen Joe Biden'in kazanmasının onaylanmasını engelleme yetkisine sahip olmadığını söyledi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence Salı günü Başkan Donald Trump'a yaptığı açıklamada , kaynakların CNN'e verdiği demeçte, Kongre'nin seçim oylarını saymak için toplanmasında Başkan seçilen Joe Biden'in kazanmasının onaylanmasını engelleme yetkisine sahip olmadığını söyledi.

Konuşmaya aşina olan bir kaynağa göre, Pence'e seçimi çalması için baskı uygulayan Trump, Pence'in sertifikasyonu engellemeyi reddetmesinin siyasi olarak "zarar verici" olacağı konusunda uyardı.

Kaynak, Pence toplantı sırasında Trump'a süreci rayından çıkarma gücünün bulunmadığını nazikçe bildirdi.

Başkan yardımcısı, Trump'a, otoritenin var olduğunu söyleyen aykırı insanlar olduğunu söyledi, ancak konuşma hakkında bilgilendirilen bu kaynağa göre, Beyaz Saray Danışman Ofisi tarafından Pence'e bu yetkiye sahip olmadığı söylendi. Beyaz Saray'daki toplantı, Pence'in bu hafta başlarında Senato milletvekiliyle duruşmalardaki rolünü gözden geçirmek için yaptığı görüşme sonrasında geldi.

The New York Times, Pence'in Başkan'a mesajını ilk kez bildirdi .

Başkan, kampanyasıyla yaptığı açıklamada hikayeye itiraz etti.

Trump, "Başkan Yardımcısı Pence'in bugün bana yaptığı sözde yorumlarla ilgili New York Times raporu yalan haber. Bunu asla söylemedi. Başkan Yardımcısı ve ben, Başkan Yardımcısının harekete geçme gücüne sahip olduğu konusunda tamamen hemfikiriz" dedi.

Beyaz Saray'a yakın bir kaynak, Başkan'ın görüşmesinin ardından Pence'e kızdığını söyledi. Trump, Başkan'ın Beyaz Saray arazisi yakınında yapılan seçimi bozma girişimlerini desteklemek için Çarşamba sabahı düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşmada başkan yardımcısına "saldırabilir".

Kaynak, Trump'ın konuşmasına ilişkin olarak Pence'de "Sanırım oldukça hızlı tepki gösterecek" dedi. Beyaz Saray yetkilileri, tıpkı Pence'in seçim oylarının sayımına başkanlık etmeye hazır olduğu gibi, Trump'ın Çarşamba 11:00 ET'de Ellipse'de konuşma yapacağını söylüyor.

Kaynaklar CNN'e, başkan yardımcısının Trump'ın sonuçlara itiraz etme çabalarını destekleyici açıklamalarda bulunmasının beklendiğini ve sonuçların asılsız bir şekilde sahtekarlık olduğunu iddia ettiğini söyledi.

Üst düzey bir Trump danışmanı, Pence'in beklenenden daha agresif bir duruş sergileyebileceğini ve başkan yardımcısının muhtemelen Trump'ı ve siyasi tabanını kızdıracak aşırı robotik bir performanstan kaçınacağını söyledi.
Danışman, "O bir duvar çiçeği olmayacak" dedi.

Pence, Beyaz Saray'dan Salı günü saat 20.00 civarında ayrıldı ve Gürcistan ABD Senatosu'nun Trump'la yapılan ikinci tur yarışlarının sonuçlarını izlemeyeceğini işaret etti.

Trump'ın Çarşamba günkü duruşmalarındaki rolü veya eksikliği nedeniyle Pence ile hayal kırıklığı yarattığı göz önüne alındığında, bir izleyici partinin yokluğu, ilişkilerinin mevcut durumuna daha uygun olabilir. Yetkililer, Trump'ın kongre onayına tepkisine hazırlanırken, Pence ve Trump Salı günü erken saatlerde birlikte yemek yedi.

Danışman, Pence'in yargılamalar sırasında anayasal rolünden sapma ve seçimi Trump'a doğru eğme girişiminde bulunma ihtimalinin düşük olduğunu , başkan yardımcısının denese bile yapamayacağını söyledi.

Pence'in anayasayı açıklamasının beklendiğini tahmin eden danışman, "Belli şeyleri yapma gücüne sahip olmadığını söyleyebilir," dedi ve sadece Trump'ın seçimler hakkındaki duygularını kanalize etmede o kadar ileri gitmesine izin verdi. Bu arada, Senato GOP liderliğine yakın ve Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'in yörüngesindeki düşünceye aşina bir kaynak, hakim görüşün Pence'in rolünün "törensel" olduğunu ve başka bir şey olmadığını söyledi.

Trump, sadık başkan yardımcısıyla, Seçici Kurul sertifikasını erteleyebileceği veya engelleyebileceği fikrini defalarca gündeme getirdi, diyen konuşmalara aşina olan insanlar, dört yıllık hizmetinin sonunda Pence'in sadakatini test ediyorlar.

Bir dizi avukat ve bazı Beyaz Saray yetkililerinin argümanlarına dayanan Trump, Pence'in anayasal olarak öngörülen proforma rolünü yerine getirmek yerine, sertifikayı Çarşamba gününün ötesine erteleyebileceğini ve nihayetinde seçimi kimin kazandığı sorusunu zorlayabileceğini savundu. Temsilciler Meclisi veya Yüksek Mahkeme.

Grubun Trump'a verdiği mesaj "Bırakın dava açsınlar," onu tekrar Yargıtay'a gelebileceğine inandırdı.

Trump gecikmeden göründü ve Salı günü arzularını Twitter'da açıkça duyurdu.

"Başkan Yardımcısı, sahtekarlıkla seçilmiş seçmenleri reddetme gücüne sahip," dedi Trump, yanlış bir teoriye güvenerek, Pence'in Çarşamba günkü Seçim Kurulunun oyları sırasında seçim sonuçlarını tersine çevirebileceğini ve üst teğmenine anayasanın dışında hareket etmesi için baskı yaptığını açıkladı.

Trump'ın Twitter mesajı, Pence'in Senato katındaki yaklaşan nişanını kullanarak Gürcistan'daki bir destekçiyi kızdırdıktan sonra sabah geldi.

"Umarım Mike Pence bizim için gelir, size söylemeliyim," dedi Trump, Pazartesi gecesi Gürcistan'da bir siyasi miting sırasında, halkın kollarını bükerek alkışlarla karşılandı. "Elbette, gelmezse, onu o kadar sevmeyeceğim."