Mehmet Bayram'dan çiftçilere çağrı!

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram son zamanlarda yaşanan doğal afetler için bir uyarıda bulundu.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram son zamanlarda yaşanan doğal afetler için bir uyarıda bulundu.

"İklim değişiyor. Yaz ile kış, bahar ile yaz birbirine karıştı" diyen Bayram çiftçiler içim tarım sigortası yaptırmanın önemi ile ilgili bir açıklamada bulundu.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram yaptığı açıklamada; 

"Son günlerde ülkemizin yaşadığı dolu, sel, fırtına gibi afetler, bugünlerde tarım sigortasının (TARSİM) önemini bir kez daha hatırlatıyor. Tarım, açık fabrikadır. Risk ve belirsizlik temel özelliktir. Çiftçilerimiz, kontrol edemediği riskleri sigortalatmalıdır. Üstelik poliçede P-67 arası devlet destegi var.

Sigorta yaptırmadan devletten destek istemek zor bir süreçten geçen ülkemiz açısından çiftçimizin beklentisini karşılamakta zor gözüküyor. Bir yanda sigorta yaptırıp poliçe bedeli ödeyen çiftçi, diger yanda sigortaya ihtiyaç duymayan ancak afette devlet yardım etsin diyen çiftçimiz.

Tarsim de kapsamını genişletmeli, yeni afetlere uygun güvenceler sağlamalıdır. Özellikle son yılların doğal afeti üreticilerimize büyük zarar veren yaban domuzu kapsama alınmalıdır.

Bu afetler tarıma yaklaşımlarımızı da yeniden gözden geçirtmeli; Tarım her yıl gelir garantisi olamayan bir faaliyettir,
kredi geri ödemeleri uzun vadeli olmalıdır, riskler telafi edilmelidir, arz ve talep dengesizliği kaçınılmazdır, çiftçilik iyi anlaşılmalıdır. Özellikle Kovid-19 salgınında Dünyada ve Ülkemiz için gıdanın önemini üretimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Tüm bu gelişmeler Ülkemiz açısından stok yapmanın önemini göstermektedir" dedi.