Köylü isyanda: 'Çözüm bulun! Bizlerde mi yol kesip, dağa çıkalım'

TAKİP ET

Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Ambar köyünün üreticileri yetkililere seslendi: 'Çözüm bulun! Bizlerde mi yol kesip, dağa çıkalım.'

Ayrancı'nın Ambar köyünde sulama amacıyla kullanılan kuyuların kaçak olduğu iddiasıyla elektriklerinin kesileceğinin bildirilmesi üreticiler arasında tedirginlik yarattı.

Ayrancı Barajından yılın sadece belirli dönemlerinde ve belirli bölgelere su alabilen köylüler zamanla sulama amaçlı kuyu kazdırdı. Geçmişte bu insanların elektrik taleplerine yetkililer kuyularda değil ama kanallardan sulama yapmalarıyla elektrik aboneliği verildi.

Bu üreticiler kuyularda elektrik kullanmaya başlamaları üzerine, geçtiğimiz günlerde köye gelen MEDAŞ yetkililerin şikayet olduğunu bu yüzden pazartesi gününden itibaren elektriklerinin kesileceğini üreticilere bildirdi.

Üreticiler sitemize yaptığı açıklamada Türkiye genelinde yüzbinlerce kaçak kuyu olduğunu bu kaçak kuyuların "Tazıya tut, tavşana kaç" taktiğiyle yetkililerin göz yummasıyla açıldığını iddia ettiler.

Bu kuyuların yıllardır kullanıldığının altını çizen üreticiler şunları kaydetti:

"Ambar köyü bölgenin en verimli topraklarına sahip bir köy. Topraklarımıza sulama şartıyla kan eksen can biter. Ayrancı ülkemizin en az yağış alan bölgelerden birisi. Ülke genelinde köylü kendi imkanlarıyla kaçak kuyu kazdı. Buna da göz yumuldu. Göz yumulmasa 500 bine yakın kaçak kuyu olmaz. Bu kuyularda da elektrik kullanılıyor. Bunu herkes biliyor. Biz ektik, hasat için bekliyoruz. Ürünlerimiz boy attı. Şimdi elektriği keseceğiz, şikayet var deniyor. Elektrik kesilirse etkilenecek 20 bin dekar arazi var. Biz elektriği usulsüz kullandığımızı kabul ediyoruz. Fakat yıllardır kullanıyoruz. Çözüm bulunmadı ki. Bu bir kanayan yara. Türkiye'deki tüm kaçak kuyuların elektriklerini kesecekler mi?"

Elektrikleri kesilirse Ambar köyünde de belli sıkıntılar olacağını ifade eden üreticiler, "Bizlerde mi intihar edelim? Bizlerde mi yol keselim? Dağa mı çıkalım? Bizlerin bir kuruş elektrik borcumuz yok. Tıkır tıkır paramızı ödüyoruz. Doğudakiler gibi kaçak elektrik mi kullanalım? Kuyuların başında silahla nöbet mi tutalım? Biz sayın Bakanımıza Milletvekillerimize, Valimize sesleniyoruz. Sorunumuza çözüm bulun. Bu yıl zaten pandemi. Kuraklık bizi yaktı. Bir darbe de siz vurmayın." dediler.