Kıymeti Bilinmeyen Beyaz Kiraz

TAKİP ET

Ülkemize Kırım Türkleri tarafından getirilen beyaz kiraz kendisine pazar bulamadığı gibi maalesef kıymetide bilinmiyor.

Ülkemize Kırım Türkleri tarafından getirilen beyaz kiraz kendisine pazar bulamadığı gibi maalesef kıymetide bilinmiyor.

Beyaz kirazın ülkemize gelme hikayelerinden birininde; "Kırım'dan hiç bir şekilde tohum çıkarmak yasaktır. Bunun üzerine Kırım Türklerinden baston kullanan yaşlılar bastonlarının üzerinde delik açarak beyaz kiraz çekirdekleri burada muhafaza ederek ülkemize getirmiş ve yetiştirmeye başlamışlardır" şeklindedir.

Antalya Ayrancılılar Derneği Başkanı Ahmet Dikici; "Genelde toplanmaz ve ağacında kalır, bunun için pazar yaratılması gerekiyor" derken ayrıca şu ifadelere yer ermiştir.

1903 yılında Kırım'dan getirilip o dönem Osmaniye Köyü ismiyle bugünün Ayrancı'sına yerleştirilen Kırımlı hemşerilerimiz gelirken çekirdeğini getirip Ayrancı başta olmak üzere Ereğli Karaman civarlarında yetiştirmeye başlamışlardır. Beyaz kiraz kendine has tadı kendine özel aroması ve kendine münhasır rengiyle yöremizin iklim yapısı ve verimli topraklarında yetişen yöre halkının da geçim kaynaklarındandır. Yıl boyunca bakımını yapar her dönemde karşılığını verir meyve olarak ama nedense her sezon para etmez. Üreticiler de masrafını karşılamadığı için genelde toplamazlar ve ağacında kalır. Bunun için pazar yaratılması gerekiyor ve bu pazarın oluşmasında da öncelikle memleketimizi yönetenler öncülük yaparak devletimizin de desteğiyle pazar oluşmasını sağlamak burada üreticileimize de görev düşmektedir. Birlik olmak adına mutlaka kooparatifleşmeleri gerekmektedir. Beyaz kirazdan çok çeşitli şekilde üretim yapılabilmektedir. Kozmetik sanayide kullanılan beyaz kirazın, çok güzel reçeli olmakla beraber ayrıca kurutulup farklı bir lezzette oluşmaktadır. Böylesine bir meyveyi nedense tüketiciyle buluşturulamamaktadır. Ben buradan öncelikle hükümetimize seslenmek istiyorum. Mutlaka beyaz kirazla ilgili taban ve tavan fiyat belirlemesi gerekmektedir. Yerel yöneticiler de merkezi yönetimle birlikte beyaz kirazı ön plana çıkartması gerekiyor. Pazar olanaklarını sağlanmalı, soğuk hava deposu oluşturmalı, gerekirse reçel olarak imalat yaptırılmasına öncülük etmelidirler. 
Hem yöre ekenomisine katkı sağlar hemde üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alır. Böylelikle üreticilerimiz beyaz kiraz ağaçlarını sökmek zorunda kalmazlar. Ben inanıyorum ki Ayrancı'mız beyaz kirazla marka olur ismini daha çok duyurur. İlçe ekenomisi de kalkınmış olur. Bizler değişik illerde yaşayan Ayrancı dernekleri olarak bu konudaki yapılacak her çalışmaya katkı koyacağımızı bildirmek isterim.