Dünyada Sadece İzmirde Yetişiyor

TAKİP ET

Dünyada sadece İzmir'de yayılış gösteren bir endemik bitki türü keşfedildi. Yeni türe "Eferezenesi" adı verildi.

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma  ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım tarafından, dünyada  sadece İzmir'de yayılış gösteren bir endemik bitki türü keşfedildi. Yeni türe  "Eferezenesi" adı verildi.

Ege Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, araştırma ve uygulama  merkezince Menderes-Gümüldür yolu üzeri ve Tahtalı Barajı civarında  gerçekleştirilen araştırmalarda Apiaceae (Maydanozgiller) ailesinden Peucedanum  cinsine ait bir yeni bitki keşfedildi.

EFEREZENESİ

Eferezenesi adı verilen bitkiye ilişkin 22 Kasım  2017 tarihinde  TÜBİTAKbünyesindeki Turkish Journal of Botany-Doğa Dergisi'nde bilimsel makale  de yayımlandı.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Doç. Dr. HASAN Yıldırım, dünyada  sadece İzmir'de yayılış gösteren bu endemik türünün, Gazi Üniversitesi biyoloji  Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Duman ile birlikte bilim dünyasına  tanıtıldığını belirterek, "2001 yılına kadar EÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi  olarak çalışan  ve o süreçte EÜ Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve  Uygulama Merkez Müdürlüğü görevlerini üstlenen Prof. Dr. Güven Görk'ün ismine  atfen 'Peucedanum guvenianum Yıldırım ve Duman' olarak isimlendirildi. Türkçe  bilimsel ismi ise 'Eferezenesi' olarak belirlendi." ifadelerini kullandı.