DSİ son 18 yılda Çankırı'da 10 baraj ve 4 gölet yaptı

TAKİP ET

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, Çankırı'da son 18 yılda 17 sulama tesisi inşa edilerek 185 bin 770 dekar arazinin sulamaya açıldığı...

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce, Çankırı'da son 18 yılda 17 sulama tesisi inşa edilerek 185 bin 770 dekar arazinin sulamaya açıldığı bildirildi.

DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada ifadelerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin öncülüğünde 2021 yılını sulamada hamle yılı ilan ettiklerini hatırlattı.

Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışlarının meydana geldiğini belirten Yıldız, "Bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır. Sulama projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkanlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır. " ifadelerini kullandı.

Son 18 yılda Çankırı'ya inşa edilen 17 sulama tesisi ile 185 bin 770 dekar zirai arazinin sulamaya açıldığını aktaran Yıldız, Çankırı topraklarını daha bereketli hale getirdiklerini, çiftçilere yıllık 124 milyon 696 bin lira ilave zirai gelir artışı sağladıklarını kaydetti.

Çankırı'da Koyunbaba Barajı Sulaması inşaatının devam ettiğini, inşaatın tamamlanmasıyla toplam 102 bin 910 dekar arazinin sulanmasının sağlanacağını bildiren Yıldız, "Milli ekonomiye 2021 yılı birim fiyatları ile yıllık 102 Milyon 910 bin lira katkı sağlanacaktır. Bu sulama tesisinin hizmete girmesiyle birlikte Çankırı zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır." dedi.

Çankırı'da ziraatın gelişmesi için son 18 yılda 83 adet tesis ile 1 milyar 414 milyon 772 bin 429 lira yatırım yaptıklarını vurgulayan Yıldız, şu bilgileri paylaştı:

"Çankırı'da son 18 yılda 10 baraj ve 4 gölet inşa ettik. Çankırı'nın su kaynaklarını değerlendirmek için bütün ilçelerimize yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 4 baraj ve bir göletin yapım çalışmaları devam ediyor. Diğer taraftan 2003 yılından bugüne kadar tamamladığımız 7 adet içme suyu tesisi ile 148 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 16,29 milyon metreküp içme suyu temin ediyoruz. Çankırı ilinde taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 38 adet taşkın koruma tesisi ile 36 yerleşim yeri ve 50 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladık. Baraj ve gölet çalışmalarımızın yanında düşük maliyet ve daha az su kaybı sağlayacak olan yer altı barajı inşa çalışmalarımız Çankırı ilimizde 3 adet depolama tesisi tamamlandı."

Yıldız, projelerin yapılmasında en büyük destekçileri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye ve emeği geçenlere teşekkür etti.