Doğalgaza dev zam geldi!

TAKİP ET

Doğalgaz fiyatları 1 Ekim itibari ile sektörlere göre değişti. Boruları Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ)'tan edinilen bilgilere göre belli gruplarda yüzde 25 ve yüzde 50 zam uygulandı.

Doğalgaz fiyatları 1 Ekim itibari ile sektörlere göre değişti. Boruları Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ)'tan dinilen bilgilere göre belli gruplarda yüzde 25 ve yüzde 50 zam uygulandı.

Boruları Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), 1 Ekim itibari ile turizm ve ağır sanayi sektörü için doğalgaz tüketiminin arttığını açıkladı. 

Dünya Gazetesinin haberine göre, “Yeni fiyat mekanizması ile ülkemizin enerji merkezi olma hedefi ve vizyonu doğrultusunda doğalgaz kullanıcıların piyasa tabanlı, sürdürülebilir ve öngörülebilir bir fiyat yapısı sunulması amaçlanmaktadır” ifadeleri kullanıldı. 

Yeni uygulamanın devreye girmesi ile birlikte Ekim 2022 tarihli fiyatlar değişmiş oldu. Yeni tarifeye göre çeşitli sektörlerde elektrik üretimi haricinde sektörden sektöre değişti. Doğalgaz fiyatları geçtiğimiz eylül ayına göre yüzde 50'ye kadar arttı. Tarife kablosunda da yüzde 7,8'lik artış oldu.

Doğalgaz satış tarife tablosuna eklenen “Kademe 1 Konaklama” ve “OSB Kademe 1 Konaklama” tüketici kalemleri, konaklama tesislerini kapsıyor. Bu tesislere uygulanacak tarife metreküp başına 8.906244 TL olarak belirlendi. Bu fiyat Sm3 başına 7,124995 TL olan Kademe 1’in yüzde 25 üzerinde artış tutarına denk geliyor.

TURİZMDE YÜZDE 25 ZAM

BOTAŞ beklenmedik bir sürpriz zamda bulundu. Turizm sektörünü kapsayan, tatil köyleri, butikler, oteller, moteller, özel konaklama tesisleri, pansiyonlar ve apartlarda doğalgaza yüzde 25 zam geldi.

YÜKSEK TÜKETİME YÜKSEK ZAM

Doğalgazda yıllık 300 bin metreküp harcayan kullanan kullanıcılar (KADEME2) için fiyat yüksek görünüyor. Kademe=2 müşterilerin elektrik kullanımı hariç doğalgazda kullanımında fiyat değişikliğine göre fiilen yüzde 60'a kadar artış görülecek.