Dijital Pazarlama Nedir?

TAKİP ET

Dijital pazarlama; geleneksel pazarlamanın yeni nesil ve sanal versiyonu gibi düşünülebilir.

Dijital pazarlama; geleneksel pazarlamanın yeni nesil ve sanal versiyonu gibi düşünülebilir. Hizmet ve ürün tanıtımı amacı ile her türlü (mobil, web vb.) dijital platformda kullanılan pazarlama tekniklerini içeren çok geniş kapsamlı bir alandır.

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte hayatımıza ‘E-ticaret’ diye bir kavram girmiştir. Ticaretin ayrılmaz bir parçası olan pazarlama alanı elbette ki dijital ortamlarda da kendi içinde özelleşmiş bir şekilde varlığını sürdürmektedir. Dijital pazarlamanın aktif olarak kullanıldığı bazı ortamlar;

Arama motorları

Sosyal medya platformları

Mobil uygulamalar

İnternet şeklinde örneklendirilebilir.

Özetleyecek olursak internetin erişebildiği tablet, bilgisayar, akıllı telefon, akıllı saat vb. her türlü yerde dijital pazarlama uzmanı aktif bir şekilde rol oynamaktadır.

Bu terimin ilk tarih sahnesine çıkışı 1990 yılına dayanmaktadır. İlk tıklanabilir haldeki banner reklamı 1994 senesinde yayınlanmıştır; ancak ilk dijital pazarlamanın 1971 yılında e-mail’in ilk gönderildiği sıralara dayandığı görüşü benimsenmiştir. Bunun sebebi olarak da iletişimin olduğu her yerde aslında dijital pazarlamanın da var olduğu gösterilmektedir.

Dijital pazarlamanın bir başka tanımını daha yapacak olursak; bir pazar alanının potansiyel müşteri kitlesine marka adı ve ürünleri ulaşabilmesi için kullanılan dijital her türlü ortam şeklinde de tanımlayabiliriz. Bu alanda analizler, gözlemler yapılarak ve değişen koşullar özenle takip edilerek döneme adaptasyon sağlanır. Daima amaç hedef kitle ile birlikte çalışılan markayı buluşturmak için etkili yol ve yöntemler kullanmaktır.