Çift Rahim Nedir

TAKİP ET

​​​​​​​Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç çift rahim ve tüp bebek tedavisi arasındaki ilişki hakkında bilgiler veriyor.

Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç çift rahim ve tüp bebek tedavisi arasındaki ilişki hakkında bilgiler veriyor.

Gebelik İsteyen her kadının karşısına çıkan bazı problemler vardır. Kimi vakit basit ve çözülmesi kolay sorunlar çıkarken, kimi zaman çözümlenmesi zor problemler boy göstermektedir. İnsan anotomisi belirli bir hale sahipken bazen herhangi bir değişiklik bile sorunlara sebep oluyor. Aslında pek çok kadının ergenlik dönemine gelene kadar hatta bebek isteği olana kadar fark edemediği bir durum olan çift rahime sahip olmak kimi zaman sorun olabiliyor.

Çift rahim tüp bebek tedavisini gerektirir mi? Tüp bebek tedavisi ile de çift rahimde gebelik elde etmek mümkün müdür?

Bazen anne karnında kız bebeklerin gelişiminde iki rahim ve iki rahim ağzı oluşur. Çift rahim çok sık karşılaşılmayan, nadiren karşılaşılan bir durumdur.

Peki hasta çift rahim olduğunu nasıl anlar?

Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç anlatıyor ;

Adet döneminden önce ve adet döneminde şiddetli ağrı

Adet düzensizlikleri

Normalin dışında bir kanama

Karında ele gelen kitle veya karında dolgunluk hissi

Tüp bebek tedavisi için başvuran bebek sahibi olamayan hastalarda doktorlarına başvurduklarında çift rahim olduğu anlaşılabilir. Ancak yukarıdaki belirtiler de çift rahmin vermiş olduğu şikayetlerdendir.

Çift rahim durumu, çift rahim ağzı ile ve çift vajina şeklinde ikiye ayrılabilir. Cerrahi müdahalelerle durumun tedavisi aslında mümkündür.

Bebek isteği ile Ankara tüp bebek uzmanlarına başvuran her hastada kadın doğum doktorları tarafından çift rahim tanısı, ultrasonografi ile konulabilmektedir. Ya da histereskopi, HSG, laporoskop de bu tanıyı koymaya yardımcı aracılar arasında yer almaktadır.

Bu arada her çift rahimli hastaya cerrahi müdahale yapılmaz ve her çift rahmi bulunan hasta da endikasyon gelişmez.

Kadınlarımızda çok sık rastlanmayan çift rahim durumu gebelik ve gebeliğe hazırlık süreci dışında kadın doğum muayenesi olmayan hasta da fark edilmeyebilir. Ancak kadın doğal yollarla spontan elde etmiş olduğu gebeliklerinde düşük vs gibi riskelre karşın sıkı takip edilmesi önerilir. Çünkü çift rahim ile sağlanan elde edilen gebeliklerde düşükler, erken doğumlar gibi problemler yaşanabilir. Bebek kayıpları meydana gelebilir. Peritanolog hekim tarafından takip edilmesinde yarar görecektir.

Çift rahme sahip olan kadınlarda Ankara tüp bebek tedavileri  tüp bebek merkezleri tarafından yapılmaktadır. Aslında daha kontrollü bir gebelik sağlamak mümkündür.

Rahim, kendisini bulunduğu yerde sabit tutabilen bağlar nedeniyle kısıtlı hareket yeteneğine sahip olan bir genital bölge organıdır. Ancak bazı nedenlerle formunu ve işlevini kaybedebilir ve bu da rahim sarkması problemini  meydana getirir. Rahim sarkması da ileriki doğumları olumsuz yönde etkileyerek engel teşkil edebilmektedir. Rahim Sarkması ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayınız.