Borcu Olanlar Dikkat! Af Geliyor

TAKİP ET

Meclis'e gönderilen sağlık torba kanun teklifi ile Genel Sağlık Sigortası Prim Borçları'nın bir kısmı siliniyor. Borcun kalan kısmı için ödeme kolaylığı sağlanıyor. Sağlık sigortasından yararlanamayan kişiler, kanun tasarısının yasalaşması halinde borcunun yüzde 50'sini peşin ya da taksitle öderse, kalan borcu silinecek. Eğer borç tutarı 10 bin TL'nin altındaysa borcun tamamı silinecek.

Meclis’e gönderilen sağlık torba kanun teklifi ile Genel Sağlık Sigortası Prim Borçları’na dair yeni gelişmeler kaydedildi. Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alan 9.4 milyon kişiyi yakından ilgilendiren bu yasa teklifi, hangi GSS borçlarının silineceği konusunda soru işaretleri oluşturdu. Peki GSS prim borçları silinecek mi? Hangi GSS borçları silinecek? Genel Sağlık Sigortası prim borcu nasıl silinir? Detaylar haberimizde…

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİM BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarını iyileştirmek üzere sunulan teklif ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan binlerce vatandaş için müjdeli haber geldi. Sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık sigortasından faydalanabilmeleri için kolaylık sağlayacak olan bu gelişme ile birlikte borçların 10 bin liraya kadar olan kısmı silinecek. Bu da mağduriyetlerin giderilmesini ve icradaki dosya yükünün azaltılmasını sağlayacak.

Sağlık sigortasından faydalanamayanlar için ise sunulan sağlık hizmet bedellerinden 31 Aralık 2021 tarihinde kadar tahsil edilememiş alacak tutarlarının yüzde 50’sinin, bu maddenin yayımı tarihi itibariyle bir yıl içerisinde defaten ya da taksitle ödenmesi durumunda, geri kalan kıs terkin edilmiş olacak. 

HANGİ GSS BORÇLARI SİLİNECEK?

Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir, primini ödeyemediği için açılmış olan 85 bin 947 dosya olduğunu belirterek, “Bağ-Kur'lu ya da sosyal güvencesi olmayıp GSS konusunu ihmal etmiş olanlar var. 10 bin liraya kadar olan borçlar silinecek, bunun üzerinde olanların da yarısının ödenmesi durumunda geri kalan borçtan terkin edilecek. Hastaneye gelenler sağlık sigortası yok diye geri çevrilmiyor” şeklinde konuştu.

Komisyon tarafından kabul edilen teklife göre ise Sağlık Bakanlığı personelinin merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme alması sağlanmış olacak. Söz konusu teklife göre doktor ve diş hekimlerinin sabit ek ödemeleri, merkezi yönetim bütçesinden yapılacak. Sağlık sigortasından yararlanamayan kişiler, kanun tasarısının yasalaşması durumunda borcunun yüzde 50’sini peşin ya da taksitle öderse, geride kalan borcu silinmiş olacak. Fakat borç tutarı, 5 bin TL’nin altında kalıyorsa borcun tamamı silinecek.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI (GSS) NASIL SORGULANIR?

Genel Sağlık sigortası (GSS) borçları sorgulama işlemleri, e-Devlet sistemi üzerinden sorgulanacak. Sorgulama yapmak isteyen vatandaşlar, T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapmaları durumunda borçlarını öğrenebilecekler.