Bayram: Çiftçilerimizin bu rakamları ödemesine imkân yok

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Tarım Bağ-Kur primlerine yapılan artış hakkında açıklamalarda bulundu.

Karaman'ın çoğu köyünde yıllık geliri 20 bin lira olmayan çiftçilerin olduğunu belirten Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, "Tarım Bağ-Kur primlerine yapılan yüzde 44 artış, zor durumda olan üreticilerimizi prim borçlarını ödeyemez duruma getirir. Yaşanan ekonomik koşullar ve kur artışından dolayı zor durumda olan çiftçilerimize 2021 yılında yapılan prim artışı çok fazladır. Çiftçilerimizin tarım BAĞ-KUR primleri yüzde 44,87 oranında artarak bin 151 lira 96 kuruştan bin 668 lira 83 kuruşa çıktı.

Primi düzenli ödeyenler borcu bulunmayan çiftçilere verilen 5 puanlık Hazine desteği göz önünde bulundurulsa bile çiftçilerimizin ödeyeceği tarım BAĞ-KUR primi aylık 985 lira 1 kuruştan bin 426 lira 97 kuruşa yükseldi. Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı düzenli prim ödeyen üreticilerimiz yok diyecek kadar azdır.

Tarım BAĞ-KUR primleri 2022 yılı itibariyle 2 parçada ödenecektir. Ocak-haziran primleri temmuz sonuna kadar, temmuz-aralık primleri ise takip eden yılın ocak sonuna kadar ödeyecek olan çiftçilerimize ödemeler konusunda da kolaylık getirilmiştir. Ancak, çiftçilerimizin 2 dönemde ödeyeceği 10.012,98 liradan, yıllık toplam 20.025,96 lira olan prim Hazine indirimiyle 8.561,82 liradan yıllık toplam 17.123,64 liraya düşse de çiftçilerimizin bu rakamları ödemesine imkân yoktur.

Eğer müdahale edilmezse 2022 yılı prim oranlarındaki artış nedeniyle çiftçilerimiz sosyal güvenlik hakkından mahrum kalacaktır. Çiftçinin tarım BAĞ-KUR’unu ödeyemeyecek güçte olduğu için muafiyet belgesi alarak tarım BAĞ-KUR’u ödemekten vazgeçtiğini yükselen primler nedeniyle çiftçilerimiz 2022 yılında primlerini ödeyemeyecek, tarımda kayıt dışı çalışma artacak ve geliri düşük olan çiftçilerimiz, muafiyet belgesi alarak sosyal güvenlikten mahrum kalacaktır.

Tarım BAĞ-KUR primini ödemekte zorlanan çiftçilerimiz, ürününün para etmeme riski, ekonomik sorunlar, girdi fiyatlarının sürekli artması, kuraklık ve don gibi ansızın yaşanan afetlerle ürününü kaybetme korkusuyla daima karşı karşıyadır.

Bağ-Kur hizmet yılında 25 yıl (9000) iş gününü tamamlayan çiftçilerimiz prim gün sayısını tamamlasalarda yaşa takıldıkları için emekli olamazlarsa bile prim ödemeden muaf tutulmaları için yasal düzenlemenin yapılması sosyal güvenlikten yararlanmaları devletimizden çiftçilerimiz adına beklentimizdir." dedi.