Başarılı olan öğrencilere her ay 663 TL burs verilecek!

TAKİP ET

Ortaokul ve lise eğitimi alan öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için her yıl bursluluk sınavı düzenleniyor. İOKBS adıyla bilinen sınavlarda başarılı olan öğrencilere düzenli olarak 12 ay boyunca burs ödemesi yapılıyor. Temmuz ayında memur ve emeklilere yapılan zammın ardından burs ücreti 663 TL'ye çıkartıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrenciler için sınav takvimini açıkladı. Peki İOKBS sınavı ne zaman olacak? İşte sınav takvimi…

Milli Eğitim Bakanlığı her sene ihtiyaç sahibi öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla bursluluk sınavı düzenliyor. İOKBS sınavlarına katılabilmek için öğrencilerin ailesinin ekonomik durumunun Bakanlık tarafından belirlenen şartlara uygun olması gerekmektedir.Sınavlara ortaokul 5,6,7,8 ile birlikte lise 9,10 ve 11. sınıf öğrencileri de katılabilmektedir. 12. sınıf öğrenciler aynı yıl içerisinde düzenlenen üniversite sınavına katılacakları için bursluluk sınavlarına başvuru yapamazlar. Okulların tatil olması ile birlikte bursluluk sınavlarına hazırlanan adaylar sınavlara kaç gün kaldığını merak ediyor.MEB tarafından öğrencilere 100 soru sorulurken bu soruların cevaplanması için 120 dakika süre verilmektedir. Peki bursluluk sınavını kazanmak için kaç puan almak lazım? İşte yapılacak sınava ilişkin tüm detaylar…

Başarılı Olan Öğrencilere Her Ay Ödenecek!

Bakanlık ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim giderlerinin karşılanması için bursluluk sınavlarını organize ediyor. 2022 yılında burs ücreti 470 TL olarak açıklanmıştı. Temmuz ayı enflasyon güncellemesi ile birlikte memur maaşlarına yapılan güncelleme ile birlikte öğrenci burslarına da zam geldi. 2022 bursluluk sınavı ücreti 660 TL’ye yükseldi. Burs ödemeleri yaz aylarında da devam ederek öğrenci hesaplarına 12 ay boyunca yatırılıyor. Sınıfta kalma, disiplin cezası alınması gibi durumlarda burs ödemesi kesiliyor. Öğrenci başarılı bir şekilde bir üst sınıfa geçer ise burs ödemesi yapılmaya devam ediyor.

Bursluluk Sınavı 4 Eylül’de Düzenlenecek!

Milli Eğitim Bakanlığı 2022 sınav uygulama takvimine göre bursluluk sınavı olarak da bilinen İOKBS 4 Eylül tarihinde düzenlenecek. Bu yıl başvuru işlemleri 21 Nisan’da başladı ve 13 Mayıs tarihinde son buldu. Bakanlık tarafından belirlenen kriterleri yerine getiren adaylar sınavlara müracaat etti. Bursluluk sınavlarında ek veya geç başvuru gibi süreç bulunmuyor. Aşağıdaki başvuru şartlarını yerine getiren öğrenci ve aileleri sınavlara başvuruda bulunabilir.

Bursluluk Sınavı Nasıl Düzenleniyor?

Bursluluk sınavlarında öğrencilere toplam 100 soru sorulmaktadır. Adayların eğitim aldıkları sınıflar dikkate alınarak sorular hazırlanır. 5,6 ve 7’nci sınıflarda okuyan öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler derslerinden 25’er soru yöneltilir. Lise öncesinde hazırlık sınıfı okuyan adaylar ve 8. sınıf öğrencilerine yukarıdaki derslerden 25’er soru sorulur. Lise 9,10 ve 11. sınıfta eğitim alan adaylara Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler dersinden 25 soru sorulur.

Bursluluk Sınavı Kaç Puanla Kazanılır?

Bursluluk sınavında başarılı olarak burs almaya hak kazanmak için her yıl puanlar sınavın zorluk veya kolaylık derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca eğitim alınan sınıfa göre puanlar değişebilmektedir. 2021 yılı bursluluk sınavına göre aşağıdaki puanları elde eden öğrenciler aylık 663 TL burs almaya hak kazanmıştı. İşte burs için gerekli puanlar;

5. sınıf  için diğer çocuk kontenjanı 462 puan
6. sınıf  için diğer çocuk kontenjanı 450 puan 
7. sınıf  için diğer çocuk kontenjanı 453 puan
8. sınıf  için diğer çocuk kontenjanı 462 puan
9. sınıf  için diğer çocuk kontenjanı 422 puan
10. sınıf  için diğer çocuk kontenjanı 432 puan
11. sınıf  için diğer çocuk kontenjanı 425 puan

İOKBS Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

Bursluluk sınavında her test için yanlış cevap sayısının üçte bir doğru cevap sayısından çıkartılarak öğrencilerin ham puanları hesaplanır. Sınavlarda 3 yanlış cevap 1 doğru yanıtı götürmektedir. Öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin standart sapması bulunur. Derslerin ağırlık katsayıları ve formüller dikkate alınarak adayların puanları belirlenir.

Sonuçlar Aynı Ay İçerisinde Açıklanacak!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl 4 Eylülde düzenlenecek bursluluk sınavı sonuçları 23 Eylül tarihinde açıklanacak. Sınavların geçerli sayılması için adayların sınav kurallarını uyması gereklidir. Başvuru şartlarını taşımadığı halde sınava girilmesi, cevap kağıdının zarar görmüş olması, başka bir öğrenciye ait sınav evrakının kullanılması, öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi, adayın kopya çekmesi gibi durumlarda sınav geçersiz sayılmaktadır. Sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığının resmi internet sitesinden T.C. kimlik numarası ve doğum tarihiyle sorgulanabilir.