AK Parti teşkilatları 27 Mayıs 1960 darbesini kınadı

TAKİP ET

Yozgat, Kırıkkale, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Niğde ve Sivas'ta AK Parti il başkanlıkları tarafından 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümü...

Yozgat, Kırıkkale, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Niğde ve Sivas'ta AK Parti il başkanlıkları tarafından 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yapıldı.

AK Parti Yozgat İl Teşkilatı İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Hatice Eraslan, parti binasında yaptığı açıklamada, Türkiye ve Türk milletinin demokrasi ve insan hakları adına birçok fedakarlığı göze aldığını ve bu uğurda bedel ödediğini söyledi.

Milletin evlatlarının hukukun vesayet altına alındığı dönemlerde işkenceler gördüğünü ve idam sehpalarında şehit edildiğini aktaran Eraslan, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nde hukukun askıya alındığı, toplumsal ve siyasal düzene ilk darbe, 27 Mayıs 1960’ta Başbakan Adnan Menderes ile yol arkadaşlarının tutuklanması ve idam edilmesiyle gerçekleştirildi. Milli irade ile arasına perde çekenlerin insanlığa, demokrasi ve vicdanlara yönelik büyük bir ihaneti olarak hafızalarımıza kazındı. Bu vesile ile 27 Mayısların, 12 Eylüllerin, 28 Şubatların, 15 Temmuzların tekrar etmeyeceğini, her türlü vesayete karşı var olan mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi belirtiyor; demokratik ve özgür bir ülkede yaşayabilmemiz için canlarını feda eden Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan başta olmak üzere tüm demokrasi şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Demokrasimize ve irademize düşman olan şer odaklarını hiçbir zaman unutmayacağız." dedi.

- Kırşehir

AK Parti Kırşehir İl Başkan Yardımcısı Emre Eren de il binasında düzenlenen programda, basın açıklamasını okudu.

Eren, hukukun askıya alındığı, toplumsal ve siyasal düzene ilk darbenin, 27 Mayıs 1960'da Başbakan Adnan Menderes ile yol arkadaşlarının tutuklanması ve idam edilmesiyle gerçekleştirildiğini anımsattı.

Milletin milli ve manevi değerlerini Anadolu coğrafyasından silmeye çalışan CHP iktidarının antidemokratik uygulamalarını rafa kaldıran merhum Menderes'in, bilhassa din ve vicdan özgürlüğü konusunda attığı adımlarla milletin gönlünde yer edindiğini vurgulayan Eren, şunları kaydetti:

"Tek parti rejiminin en büyük ayıplarından olan Türkçe ezanı özüne döndürerek, Anadolu'nun Ezan-ı Muhammedi'ye olan özlemini gidermiştir. Ancak vatanın yararına olan bu gidişatın önünü tıkamak isteyenler türlü yalan ve iftiralarla algı oluşturarak 1960 yılında, askerin namlusunu Çankaya Köşkü'ne çevirmişlerdir. Üzerinden yıllar geçse de söz konusu darbeci zihniyet varlığını devam ettirmiş, en son 15 Temmuz'da da benzer bir senaryo sahneye koyulmuştur."

- Nevşehir

AK Parti Nevşehir İl Teşkilatı İnsan Hakları Başkanı Kübra Elaçmaz, yazılı açıklamasında, 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat ve 15 Temmuzların unutulmadığını belirtti.

Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın, demokratik ve özgür bir ülke uğruna canlarını feda ettiklerini kaydeden Elaçmaz, üzerinden yıllar geçse de söz konusu darbeci zihniyetin varlığını devam ettirdiğini, en son 15 Temmuz’da da benzer bir girişimde bulunulduğunu, milletin darbeler ve darbeciler karşısındaki duruşuyla millet iradesi üzerinde tahakküm kurmak isteyenlerin oyunlarını bozduğunu ifade etti.

- Kayseri

AK Parti İnsan Hakları Başkanı Kadir Saçcıoğlu ise il teşkilatında düzenlenen programda, 1960 yılında, askerin namlusunun Çankaya Köşkü'ne çevrildiğini söyledi.

Saçcıoğlu, millet iradesine savaş açan, milli ve manevi değerleri yok etmeye odaklı zihniyetin, demokratik yönetime antidemokratik yöntemlerle el koyarak seçilmiş yöneticileri tutukladığını ve mizansen yargılamalarla hukuk dışı şekilde darağacına gönderdiğini dile getirdi.

Üzerinden yıllar geçse de söz konusu darbeci zihniyetin varlığını devam ettirdiğini anlatan Saçcıoğlu, en son 15 Temmuz'da da benzer bir senaryonun sahneye koyulduğunu ifade etti.

Demokrasi ve millet idaresine vurgu yapan Saçcıoğlu, "Milletimiz darbeler ve darbeciler karşısındaki duruşuyla bu kez millet iradesi üzerinde tahakküm kurmak isteyenlerin oyunlarını bozmuştur." dedi

Saçcıoğlu, 27 Mayısların, 12 Eylüllerin, 28 Şubatların, 15 Temmuzların tekrar etmeyeceğini, her türlü vesayete karşı var olan mücadelelerinin kararlılıkla sürdüreceğini kaydetti.

AK Parti Sivas İl İnsan Hakları Başkanı Yasin Altun, AK Parti Kırıkkale İl Başkan Yardımcısı İrem Nur Özer ve AK Parti Niğde İl Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Başkanı Serdar Yılmaz da yaptıkları açıklamalarla 27 Mayıs 1960 darbesini kınadı.