Aile İçi Şiddetin Çocuklarda Etkisi

TAKİP ET

Aile içerisinde yaşanan fiziksel şiddet, psikolojik ve cinsel istismar, saldırganlık, hayvanlara karşı şiddet uygulama gibi durumların hepsi aile içi şiddettir.

Aile içerisinde yaşanan fiziksel şiddet, psikolojik ve cinsel istismar, saldırganlık, hayvanlara karşı şiddet uygulama gibi durumların hepsi aile içi şiddettir. Böyle ortamlarda çocukların gelişimi duracak ve olumsuz yönde ilerleyecektir. Şiddete meyilli bir bireyin çocuk yetiştirme gibi becerileri olamayacağı gibi şiddet ortamında da sağlıklı gelişim olması beklenmeyecektir.

Aile içi yaşanan şiddetler, çocukları çok fazla etkilemektedir. Şiddet uygulayan ebeveynin yaşadığı çaresizlik veya umutsuzluk duyguları çocuklarına da yansıyacaktır. Çocuklar hem kendilerini ifade etmekte zorlanacak hem de ikili ilişkileri sağlıklı olamayacaktır. Şiddet ortamında bulunan veya şiddete maruz kalan çocuklarda aşağıdaki belirtilerin olması mümkündür.

Eğitim hayatındaki başarısızlıklar.

İkili ilişkilerinde sorunlar. (Arkadaşları ile anlaşamam gibi)

İntihara eğilimli olma.

Davranışlarının yaşından çok daha küçük olması.

Uyku bozukluğu, kabuslar ve hayal görme.

Uyku sırasında veya normal bir anda altına kaçırma.

Aşırı korku, irkilme ve daima endişeli durumda olma.

Sebepsiz gelen sık ve uzun süreli ağlamalar.

Konuşmada zorlanma ve gerileme.

Psikosomatik belirtiler. (Bulantı, bağ ağrısı, karın ağrısı)

Çevresindekiler kaşı aşırı ilgisizlik.

Kendine olan güveninin azalması, başarısızlık duygusu.

Sinirlilik ve her duruma aşırı agresif davranma.

Depresyon geçirme riski normalden daha fazla olur.

Şiddete daima meyilli olurlar ve ebeveyn oldukları zaman kendi çocuklarına şiddetli ortam yaratırlar.

Aile içi şiddet, ebeveynlerden çok çocuklara zarar vermektedir. Çocuğunuzun geleceğini karartmak bu kadar kolay olmamalı. Çocuk gelişiminde en önemli faktör ailedir. Aileden görülen her şey çocuğun geleceğini çizer. Ebeveynlerin kaba ve şiddetli davranması, çocuğu da o yola sürükleyecektir. İkili ilişkilerinde daima yıkıcı ve kavgacı olacaklardır.

Arkadaşlarından istediklerini alamadıklarında kavgaya başvurmanın çözüm olduğunu düşüneceklerdir. Ergenlik döneminde sık alkol alma, ilaçlara merak, madde bağımlılığı gibi durumlar oluşabilir. Bazı çocuklarda ters durumlar olabiliri. İçine kapanık, sohbetten kaçan, kavga ortamlarında aşırı korku ve titreme gibi sorunlar olabilir.

Aile içi şiddet durumunda ebeveynler, çocuklarının geleceği için yapmaları gereken kurallar vardır. Bunları erken yaptıkları zaman etkili olacaktır.

Yaşanan şiddeti aile üyeleri konuşmalıdırlar.

Kesinlikle şiddetin durdurulması gerekmektedir.

Tüm aile üyeleri psikolojik olarak tedavi görmelidirler.

Şiddete maruz kalmış ya da tanıklık eden çocuklar konuşmak istedikleri zaman onlarla tatlı dilde ve anlayışlı bir şekilde konuşulması gerekmektedir.

Şiddet durdurulamıyorsa çocuğu o ortamdan uzaklaştırmak gerekir.

Konuşurken kendini ifade etmekte zorlanan çocuklar, duygu ve düşünceleri hakkında yazı yazmaları ve resim çizmeleri için teşvik edilmelidir.

Medyadan Görülen Şiddet İçerikleri

Aile içi şiddet kadar medyadaki şiddetlerde çocuğunuzun gelişimini olumsuz etkileyecektir. Tecavüzler, saldırılar, kavgalar hatta olumsuz örnek olabilecek tüm davranışlar çocuğu etkileyecektir. Çocuklar ve gençler ekranlarda gördükleri olayları gerçek hayatta uyarlamaya çalışırlar. Kavgalara özenti, şiddete meyil gibi birçok olumsuz davranışlar sergileyebilirler. Hayatlarındaki problemleri çözmek için şiddeti tercih eder eğlence için kavga yöntemini seçebilirler. Bunun için ebeveyn, çocuğunun neler yaptığına ve yapmasına gerekenlere dikkat etmelidir. Aileye düşen görevler aşağıda sıralanmıştır;

Çocuğunuzun oyalanması için televizyonu kullanmayın.

Çocuklarınızın neler izlediklerinden haberdar olun.

Televizyonu belirli programları izlemek için açması gerektiğini söyleyin.

Programları çocuğunuzla beraber siz de izleyin.

Programda yaşananları çocuğunuzla konuşun. Neler olduğunu ve neler yaşandığını anlamlandırın.

Çocuklarınızın daima güvende hissetmesini sağlayın. Gördükleri şiddet ve kötü içerikleri kendilerinin de yaşayacağını düşünebilirler. Bunların mümkün olmadığını tatlı bir dille bildirin. Çocuklar bir olayı çözmek için gördüklerini uygulamak isterler. Olayların ve sorunların kavgayla değil tatlı bir dille çözüleceğini onlara anlatın. Yaptıkları davranışları daima takip edin, doğrularını öğretmeye çalışın.

Kaynakça: Seren Psikoterapi Enstitüsü Web Sitesi: Kadıköy Psikolog

*Bu içerik, okuyucuyu bilgilendirme amaçlı olup tavsiye ya da tedavi önerisi niteliğinde değildir. Şikayetleriniz için lütfen doktorunuza başvurunuz.