7 ülke AstraZeneca aşısının kullanımını durdurdu

TAKİP ET

Ajansların son dakika gelişmesiyle duyurduğu habere göre AstraZeneca aşısının Danimarka'daki kullanımına durdurma uygulandı. Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan yan etkiler nedeniyle beş ülke aşının kullanımını durdururken, son olarak bu ülkelerin arasına Danimarka ve Norveç de eklendi. Ülkede yapılan aşılama çalışmaları sırasında, AstraZeneca'nın uygulandığı kişilerde kan pıhtılaşmasının meydana geldiği ortaya çıktı.

Koronavirüs salgını dünya genelinde etkisini artırarak devam ediyor.

Bazı ülkeler, üçüncü dalga paniği ile önlemleri sıkılaştırmaya çalışırken bir diğer yandan da aşılama çalışmaları devam ediyor.

Oxford Üniversitesi'nin de iştirakiyle yapılan AstraZeneca aşısı Avusturya, Lüksemburg, Estonya, Litvanya ve Letonya tarafından, kullanımı durdurmuştu.

Bu ülkelere Danimarka ve Norveç ile birlikte yedincisi eklendi.

İspanya, iptallere karşılık herhangi bir hamlede bulunmayacaklarını, aşıyı kullanmaya devam edeceklerini duyurdu.

KAN PIHTILAŞMASI GÖRÜLDÜ

Danimarka'dan bugün gelen bir koronavirüs aşı haberi adeta bomba etkisi yarattı. AFP'de yer alan son dakika haberine göre Danimarka AstraZeneca'nın aşısını kullanımını durdurdu. Kararın aşının 'ciddi' yan etkilere yol açtığı nedeniyle alındığı bildirildi.

Ülkede AstraZeneca aşısını yaptıran kişilerde yan etki olarak 'kanda pıhtılaşma' meydana geldiği ve bu önemli yan etki sebebiyle aşının uygulanmasına geçici bir süreyle ara verildiği açıklandı.

YEDİ ÜLKE KULLANIMI DURDURDU

AstraZeneca'nın kullanım bilançosu pek de iç açısı değil. İlk zamanlarda onay almakta güçlük çekilen aşının güvenilirliği tartışma konusu olurken, şimdi de aşılarda ortaya çıkan yan etkileri tartışma konusu oldu.

 

Avusturya, Lüksemburg, Estonya, Litvanya ve Letonya'nın da aralarında bulunduğu 5 ülke de daha önce AstraZeneca Kovid-19 aşısının kullanımına ara vermişti.  Son olarak bu ülkelerin arasına Danimarka ve Norveç eklenirken, AstraZeneca'yı kara listeye alan ülke sayısı altı oldu.

İNAKTİF AŞILARDA HİÇ BİR SORUN YAŞANMADI

Aşılama faaliyetlerinin başlaması sırasında tartışmalara neden olan inaktif Çin ve Rus aşıları, güvenlik sorunları nedeniyle eleştirilere konu olmuştu.

Özellikle Avrupa İlaç Ajansı ve DSÖ inaktif aşılar noktasında, çekinceli tavırlar sergilerken, gelinen son noktada, hem Türkiye'de hem de dünya genelinde Sinovac başta olmak üzere inaktif aşılar ile ilgili herhangi bir problem yaşanmadı. Türkiye'de aşılama rakamları  toplamda 10 milyon 555 bin 770 kişiye ulaştı.